Philosophy Optional By Mitra's IAS for UPSC Mains 2019 - New Batch Enroll Now expand_less

Download UPSC CAPF 2018 Answer Key & CAPF Cut Off

 

We are the first to launch the most accurate and comprehensive CAPF Prelims 2018 Answer Key, conducted by Union Public Service Commission (UPSC). CAPF GS Paper Answer Key (all sets) with detailed solutions and sources are now LIVE!

CAPF Answer Key - GS Paper 1 (All Sets)

Q. NoSET ASET BSET CSET D
1C
2A
3B
4B
5A
6C
7B
8B
9A
10A
11B
12C
13C
14A
15C
16B
17A
18B
19
20C
21D
22C
23C
24C
25A
26D
27A
28D
29C
30D
31A
32C
33D
34D
35C
36C
37A
38D
39B
40B
41
42D
43B
44A
45A
46C
47B
48D
49C
50A
51B
52A
53B
54B
55D
56C
57A
58A
59D
60A
61B
62A
63B
64C
65D
66A
67C
68C
69B
70C
71B
72B
73C
74B
75B
76C
77B
78C
79C
80A
81B
82A
83B
84
85C
86A
87A
88C
89B
90A
91B
92C
93C
94B
95B
96C
97B
98C
99C
100D
101C
102D
103C
104B
105C
106B
107A
108B
109D
110B
111D
112C
113C
114B
115C
116B
117D
118C
119B
120C
121A
122B
123C
124D
125B


Art and Culture UPSC Study Material

We also have a score calculator for you to check your score instantly!

CAPF 2018 Answer Key Score Calculator GS Paper

How to use Score Calculator

  • For every question attempted by you, choose the corresponding option which you have marked by clicking on the radio bucket on the right of every option.
  • Make sure you choose the option attempted by you to ensure your accurate score.
  • Once you have marked all options, fill in the form.
  • Click on the Check Result button.

CAPF 2018 Question and Answers

 

  1. The optical phenomenon that is responsible for the propagation of light signal through an optical fibres is
    1. (a) interference
    2. (b) scattering
    3. (c) total internal reflection
    4. (d) refraction
  2. Which of the following statements about optical microscope is/are correct?
    1. Both the eyepiece and objective of a microscope are convex lenses.
    2. The magnification of a microscope increases with increase in focal length of the objective.
    3. The magnification of a microscope depends upon the length of the microcscope tube
    4. The eyepiece of a microscope is concave lens.
    Select the correct answer using the code given below.
    1. (a) 1 and 3
    2. (b) 3 only
    3. (c) 3 and 4
    4. (d) 1,2 and 4
  3. Which one of the following gemstones contains beryllium metal?
    1. (a) Topaz
    2. (b) Emerald
    3. (c) Ruby
    4. (d) Blue sapphire
  4. Lowering the atmospheric pressure on a liquid
    1. (a) increases the boiling point of the liquid
    2. (b) lowers the boiling point of the liquid
    3. (c) does not affect the boiling point of the liquid
    4. (d) increases the time required for it to boil
  5. The number of angular and radical nodes for 4d orbital is respectively
    1. (a) 2 and 1
    2. (b) 1 and 2
    3. (c) 3 and 1
    4. (d) 4 and 0
  6. Which one of the following statements about proteins in mammalian cells in correct?
    1. (a) Proteins in mammalian cells are synthesized in cell membrane.
    2. (b) Proteins in mammalian cells are not synthesized in cell membrane but directly absorbed from food.
    3. (c) Proteins in mammalian cells are synthesized in rough endoplasmic reticulum.
    4. (d) Proteins in mammalian cells are synthesized in Golgi apparatus.
  7. Which one of the following statements about transport mechanism in plants is correct?
    1. (a) Diffusion of ions and small molecules across cell membrane requires energy
    2. (b) Active transport of ions and small molecules across cell membrane against concentration gradient requires energy.
    3. (c) Cells conserve energy and no energy is required for transport of ions and small molecules against concentration gradient.
    4. (d) Cells do not transport ions across their membrane as these are charged molecules.
  8. If the amplitude of oscillation of a simple pendulum is very small, then its time period of oscillation.
    1. Depends on the length of the pendulum, L
    2. depends on the acceleration due to gravity, g
    3. depends upon the mass of the bob of the pendulum, m
    4. does not depend upon the amplitude of the pendulum, A
    Select the correct answer using the code given below.
    1. (a) 1 , 2 and 3
    2. (b) 1,2 and 4
    3. (c) 2,3 and 4
    4. (d) 1 and 4 only
  9. The term LASER stands for
    1. (a) Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
    2. (b) Light Amplificaiton by Spontaneous Emission of Radiation
    3. (c) Light Amplificaiton by Stimulated Emission of Rays
    4. (d) Light Amplification by Stimulated Energy of Radiation
  10. Which of the following statements about carboxylic acids is / are correct?
    1. Simple aliphatic carboxylic acids are soluble in water.
    2. Higher carboxylic acids are practically insoluble in water.
    3. The acidity of a carboxylic acid depends on the number of carbon atoms present in the hydrocarbon chain.
    Select the correct answer using the code given below.
    1. (a) 1 and 2 only
    2. (b) 2 and 3 only
    3. (c) 1 only
    4. (d) 1,2 and 3
  11. Match List-I with List -II and select the correct answer using the code given below the Lists :
    List - I (Compound) List - II (Type of Polymer)
    A. Melamine 1. Linear
    B. Polyvinyl chloride 2. Condensation
    C. Terylene 3. Natural
    D. Cellulose 4. Cross-lined
    Code :
    A B C D
    1. (a) 3 2 1 4
    2. (b) 4 1 2 3
    3. (c) 3 1 2 4
    4. (d) 4 2 1 3
  12. The Tropic of Cancer passes through which one of the following countries?
    1. (a) North Sudan
    2. (b) Chad
    3. (c) Mali
    4. (d) Yemen
  13. Gersoppa Falls is formed by which one of the following rivers?
    1. (a) Lohit
    2. (b) Tungabhadra
    3. (c) Sharavati
    4. (d) Krishna
  14. Which one of the following process is not a part of long wave radiation?
    1. (a) Conduction
    2. (b) Scattering
    3. (c) Convection
    4. (d) Radiation
  15. In mid latitude regions, the diurnal variation in weather is due
    1. (a) raising air/convection
    2. (b) sinking air/ conduction
    3. (c) advection
    4. (d) Radiation
  16. Springs are common in which of the following areas?
    1. Well jointed rocks
    2. Arid areas with underlying rocks
    3. Karst topography
    4. Tilted strata
    Select the correct answer using the code given below.
    1. (a) 1 and 3 only
    2. (b) 1, 3 and 4
    3. (c) 2 and 4
    4. (d) 3 and 4 only
  17. Consider the following diagram:
    ** diagram
    An equilateral triangle is inscribed in a circle of radius 1 unit. The area of the shaded region, in square unit, is
    1. (a) (Pi/3) - (Sq.Rt 3/4)
    2. (b) (Pi/3) - (1/2)
    3. (c) (Pi/3) - (3/4)
    4. (d) (Pi/3) - 1
  18. In an examination , 53% students passed in Mathematics, 61% passed in Physics, 60% passed in Chemistry , 24% , 35% in Physics and Chemistry , 27% in Mathematics and Chemistry and 5% in none. The ratio of percentage passes Mathematics and Chemistry but not in Physics in relation to the percentage of passes in Physics and Chemistry but not in Mathematics is
    1. (a) 7 : 5
    2. (b) 5 : 7
    3. (c) 4 : 5
    4. (d) 5 : 4
  19. Consider the following diagrams :
    ** diagram
    Which one of the following is the missing number in the diagrams given above?
    1. (a) 1
    2. (b) 2
    3. (c) 3
    4. (d) 4
  20. Which one of the following is the area of a sector of a circle of radius 10 cm formed by an arc length of 15 cm?
    1. (a) 10 p cm2
    2. (b) 10 p cm2
    3. (c) 75 cm2
    4. (d) 150 cm2
  21. On Simplificaiton the product (x1 + y1) (x2 + y2) . (x10 + y10) how many such terms are there which will have only single x and rest y/s?
    1. (a) 210
    2. (b) 10
    3. (c) 20
    4. (d) 1
  22. Which one of the following statements about blood elements is correct?
    1. (a) Red blood cells number is same as that of white blood cells and platelets
    2. (b) The number of white blood cells is more than red blood cells
    3. (c) The number of red blood cells is the highest
    4. (d) The number of red blood cells is lower than platelets.
  23. Which one of the following statements regarding muscle contraction and relaxation is correct?
    1. (a) it involves movement of Zn++ ion.
    2. (b) It involves Ca++ ion of blood
    3. (c) It involves release of Ca++ from sarcoplasmic reticulum (SR) and pumping Ca++ back in SR.
    4. (d) It involves exchange of Na and K
  24. Which one of the following statements regarding digestion is correct?
    1. (a) Fat present in the food is digested by trypsin and chymotrypsin
    2. (b) Starch of food is digested by lipases
    3. (c) Fat of food is digested by lipases
    4. (d) Nucleic acid is digested by amylases
  25. Which one of the following statements is correct?
    1. (a) In photosynthesis by green plants, carbon dioxide is used for making carbohydrate
    2. (b) During photosynthesis, plants use oxygen for making carbohydrate.
    3. (c) The carbohydrate generated by plants comes from soil
    4. (d) The carbohydrate generated by plants comes from urea.
  26. Which one of the following statements regarding insulin hormone is correct?
    1. (a) Insulin is a protein hormone which is not produced in human body.
    2. (b) Insulin is a steroid hormone which is produced in human body.
    3. (c)Insulin is a cholesterol driven hormone given to human
    4. (d) Insulin is a protein hormone which is produced in human body
  27. Match List - I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
    List - I (Lime stone region) List - II (Country)
    A. Pennines 1. France
    B. Yucatan Peninsula 2. Jamaica
    C. Cockpit Country 3. Britain
    D. Causses 4. Mexico
    Code :
    A B C D
    1. (a) 3 4 2 1
    2. (b) 1 2 4 3
    3. (c)3 2 4 1
    4. (d) 1 4 2 3
  28. Which of the following cities experience the warm temperature Mediterranean climate?
    1. Cape Town
    2. Los Angeles
    3. Adelaide
    4. Santiago
    Select the correct answer using the code given below
    1. (a) 1 and 2 only
    2. (b) 3 and 4 only
    3. (c)1,2 and 3 only
    4. (d) 1,2,3 and 4
  29. Which one of the following is the correct descending order of Indian States in terms of their density of population (as per 2011 Census)?
    1. (a) Bihar - Kerala - Uttar Pradesh - West Bengal
    2. (b) West Bengal - Bihar - Kerala - Uttar Pradesh
    3. (c)Bihar - West Bengal - Kerala - Uttar Pradesh
    4. (d) Kerala - West Bengal - Bihar - Uttar Pradesh
  30. Which one of the following major river basisn of India is the shortest in length and smallest in terms of catchment area?
    1. (a) Cauvery
    2. (b) Mahi
    3. (c)Penner
    4. (d) Sabarmati
  31. Arabian Sea records higher salinity than the Bay of Bengal because
    1. (a) Arabian Sea exhibits high rate of evaporation and low influx of fresh water
    2. (b) Arabian Sea has shallow water
    3. (c)Arabian Sea has more enclosed land
    4. (d) Arabian Sea receives more rainfall
  32. At what time between 2 o'clock and 3 o'clock will the hour and minute hands of a clock be 12 minutes division apart?
    1. (a) 12 minutes past 2 o'clock
    2. (b) 18 minutes past 2 o'clock
    3. (c)24 minutes past 2 o'clock
    4. (d) 30 minutes past 2 o'clock
  33. If the number
    22 x 54 x 108 x 610 x 1512 x 814 x 2016 x 1018 x 2520
    ** equation
    is divisible by 10n, then which one of the following is the maximum value of n?
    1. (a) 78
    2. (b) 85
    3. (c)89
    4. (d) 98
  34. Suppose a, b, c, d and e are five consecutive odd numbers in ascending order. Consider the following statements :
    1. Their average is (a+4).
    2. Their average is (b+2).
    3. Their average is (e-4)
    Which of the statements given above is/are correct?
    1. (a) 1 only
    2. (b) 2 and 3 only
    3. (c)1 and 3 only
    4. (d) 1,2 and 3
  35. A king ordered to make a crown from 8 kg of gold and 2kg of silver. The goldsmith took away some amount of gold and replaced it by an equal amount of silver and the crown when made, weighed 10kg. The king knows that under water gold loses 1/20th of its weight, while silver loses 1/10th. When the crown was weighed under water, it was 9.25 kg. How much gold was stolen by the goldsmith?
    1. (a) 1 kg
    2. (b) 2 kg
    3. (c)3 kg
    4. (d) 4 kg
  36. If a cubical container of length, breadth and height each of 10 cm can contain exactly 1 litre of water, then a spherical container of radius 10.5 cm can contain
    1. (a) not more than 4 litres of water
    2. (b) more than 4 litres but less than 4.5 litres of water
    3. (c)more than 4.5 litres but less than 5 litres of water
    4. (d) more than 5 litres of water
  37. Which one of the following sites does not have coral reef formation?
    1. (a) Gulf of Cambay/ Khambhat
    2. (b) Gulf of Mannar
    3. (c)Lakshadweep
    4. (d) Andaman and Nicobar Islands
  38. Which of the following statements are appropriate to Mangrove Sites?
    1. Mangrove plants require appropriate mix of saline water and fresh water.
    2. Mangrove plants require mudflats to enable it to grow and develop.
    3. Mangrove plants are found in the inter tidal zones of shelterd coasts.
    4. Mangrove vegetation has been reported in all the coastal States including Andaman and Nicobar Islands.
    Select the correct answer using the code given below.
    1. (a) 1 and 2 only
    2. (b) 2,3 and 4 only
    3. (c)1,3 and 4 only
    4. (d) 1,2,3 and 4
  39. Which one of the following pairs is not correctly matched?
    1. (a) Indira Gandhi Rashtriya Uran Akademi : Fursatanj
    2. (b) National Flying Training Institute : Belgaum
    3. (c)National Insitute of Hydrology : Roorkee
    4. (d) National Water Academy (Head quarters) : Khadakwasla
  40. The lowest temperature is observed/ recorded in which one of the following layers of the atmosphere?
    1. (a) Stratosphere
    2. (b) Mesosphere
    3. (c)Thermosphere
    4. (d) Troposphere
  41. Which one of the following ocean currents is not a warm current?
    1. (a) North Pacific
    2. (b) Falkland
    3. (c)North Equatorial
    4. (d) Canary
  42. What is the largest value for n(natural number) such that 6n divides the product of the first 100 natural numbers?
    1. (a) 18
    2. (b) 33
    3. (c)44
    4. (d) 48
  43. The angle between the hour hand and the minute hand of a clock at 10 minutes past 3 is
    1. (a) 30o
    2. (b) 35o
    3. (c)37.5o
    4. (d) 40o
  44. An international conference is attended by 65 people . They all speak at least one of English, French and German language. Suppose 15 speak English and Frenceh, 13 speak English and German. 12 speak French and German and 5 speak all the three languages. A total of 30 people can speak German and 30 can speak French. What is the number of people who can speak only English?
    1. (a) 17
    2. (b) 20
    3. (c)22
    4. (d) 40
  45. Suppose 72 = m x n, where m and n are positive integers such that 1 < m < n. How many possible values of m are there?
    1. (a) 5
    2. (b) 6
    3. (c)10
    4. (d) 12
  46. Suppose x, y, z are three positive integers such that x y z and xyz = 72. Which one of the following values of S yields more than one solution to the equation x + y + z = S?
    1. (a) 13
    2. (b) 14
    3. (c)15
    4. (d) 16
  47. Which one of the following is the remainder when 1020 is divided by 7?
    1. (a) 1
    2. (b) 2
    3. (c)4
    4. (d) 6
  48. Which one of the following is anisotropic in nature?
    1. (a) Glass
    2. (b) Rubber
    3. (c)Plastic
    4. (d) Quartz
  49. Which one of the following is not a condenstation polymer?
    1. (a) Nylon
    2. (b) DNA
    3. (c)Polythene
    4. (d) Bakelite
  50. The tides whose height is 20 percent more than normal tide are called
    1. (a) spring tides
    2. (b) neap tides
    3. (c)apogean and perigean tides
    4. (d) daily and semidiurnal tides
  51. Which of the following statements about tropical cyclone are correct?
    1. It originates and develops over warm oceanic surface.
    2. Presence of Coriolis force is necessary for it.
    3. It occurs in middle latitudinal region.
    4. It develops 'eye' with calm and descending air condition.
    Select the correct answer using the code given below
    1. (a) 1 and 2 only
    2. (b) 1,2 and 4
    3. (c) 3 and 4 only
    4. (d) 2,3 and 4
  52. Which of the following statements about biodiversity hot spots is/are correct?
    1. Biodiversity hot spots are identified by International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).
    2. Biodiversity hot spots are defined according to their vegetation.
    3. In India, Eastern Ghats and Western Himalaya are the biodiversity hot spots.
    Select the correct answer using the code given below
    1. (a) 1 and 2 only
    2. (b) 3 only
    3. (c) 1,2 and 3
    4. (d) 1 only
  53. Which one of the following is not an igneous rock?
    1. (a) Granite
    2. (b) Gneiss
    3. (c) Pumice
    4. (d) Basalt
  54. Which one of the following rivers is west flowing?
    1. (a) Godavari
    2. (b) Periyar
    3. (c) Tungabhadra
    4. (d) Cauvery
  55. Consider an equilateral triangle ABC as given in the following diagram:
    ** diagram
    Two people start at the same time from points A and B with speeds 30 km per hour and 20 km per hour respectively, and move on the sides of the triangle in the clockwise direction. They meet each other for the first time at
    1. (a) Point C
    2. (b) A point between C and A
    3. (c) a point between A and B
    4. (d) point A
  56. The number of ways in which 3 boys and 2 girls be arranged in a queue, given that the 2 girls have to be next to each other, is
    1. (a) 12
    2. (b) 24
    3. (c) 48
    4. (d) 120
  57. The ratio of ages of a man and his son is 3 : 1 . After 15 years, the age ratio will be 2 : 1 . What is the age of the man?
    1. (a) 45 years
    2. (b) 40 years
    3. (c) 35 years
    4. (d) 30 years
  58. Two pillars are placed vertically 8 feet apart . The height difference of the two pillars is 6 feet. The two ends of a rope of length15 feet are tied to the tips of the two pillars. The portion of the length of the taller pillar that can be brought in contact with the rope without detaching the rope from the pillars is
    1. (a) less than 6 feet
    2. (b) more than 6 feet but less than 7 feet
    3. (c) more than 7 feet but less than 8 feet
    4. (d) more than 8 feet
  59. Directions : The following eight (8) items consist of two statements, Statement I and Statement II. Examine these two statements carefully and select the correct answer using the code given below.
    Code :
    a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
    b) Both the statements are Individually true but Statement II is not the correct explanation of Statements I
    c) Statement I is true but Statement II is false
    d) Statement I is false but Statement II is true
    Statement I :
    Sound waves can travel through vacuum
    Statement II :
    Light is an electromagnetic wave and can travel through vacuum
    1. a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
    2. b) Both the statements are Individually true but Statement II is not the correct explanation of Statements I
    3. c) Statement I is true but Statement II is false
    4. d) Statement I is false but Statement II is true
  60. Statement I :
    A compass needle placed near a current carrying wire will get deflected.
    Statement II : A current carrying wire creates magnetic field around it.
    1. a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
    2. b) Both the statements are Individually true but Statement II is not the correct explanation of Statements I
    3. c) Statement I is true but Statement II is false
    4. d) Statement I is false but Statement II is true
  61. Statement 1:
    For early societies, historians retrieve Information about elite families mostly from Inscriptions.
    Statement II:
    Satavahana Inscriptions generally end with the term Putra, a Prakrit word meaning 'non'
    1. a) Both statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
    2. b) Both statements are individually true and statement II is not the correct explanation of statement I
    3. c) statement I is true & Statement II is false
    4. d) statement I is False & Statement II is true

  62. Statement I:
    In 1856, Nawab Wajid Ali Shah was dethroned and exiled to Calcutta on the plea that the region was being mingoverned.
    Statement II
    The Nawab was accused of being unable to control the rebellious chiefs and Taluqdars.
    1. a) Both statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
    2. b) Both statements are individually true and statement II is not the correct explanation of statement I
    3. c) statement I is true & Statement II is false
    4. d) statement I is False & Statement II is true
  63. Statement I:
    Mahatma Gandhi went on a fast unto death against the Communal Award announced by the British Government.
    Statement II
    The Poona Pact resulted in a joint electorate with an enhanced number of Bcats reserved for Depressed Classes
    1. a) Both statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
    2. b) Both statements are individually true and statement II is not the correct explanation of statement I
    3. c) statement I is true & Statement II is false
    4. d) statement I is False & Statement II is true
  64. Statement I :
    In India, a majority of the members of the Rajya Sabha are elected by the elected members of the Legislatures State
    Statement II
    Members of the Rajya Sabha elected by the State Legislative Assemblies need to have their domicile in the concerned State
    1. a) Both statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
    2. b) Both statements are individually true and statement II is not the correct explanation of statement I
    3. c) statement I is true & Statement II is false
    4. d) statement I is False & Statement II is true
  65. Statement 1
    The Permanent Settlement was rarely extended to any region beyond Bengal.
    Statement Il
    After 1810, the agricultural prices declined affecting adversely the income of the Bengal Zamindars.
    1. a) Both statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
    2. b) Both statements are individually true and statement II is not the correct explanation of statement I
    3. c) statement I is true & Statement II is false
    4. d) statement I is False & Statement II is true
  66. Statement I:
    Towards the beginning of the 20th century a new hybrid architectural style developed which combined Indian with the European
    Statement II
    By integrating Indian and European styles in public architecture British wanted to prove that they were legitimate rulers of India.
    1. a) Both statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
    2. b) Both statements are individually true and statement II is not the correct explanation of statement I
    3. c) statement I is true & Statement II is false
    4. d) statement I is False & Statement II is true
  67. Which of the following statements about town planning in British India in carly 19th century is/are correct?
    1. The funds for town improvement were also raised through public lotteries.
    2. The threats of epidemics gave an impetus to town planning in the carly decades of 19th century.
    Select the correct answer using the code given below.
    1. a) I only
    2. b) II only
    3. c) both I & II
    4. d) Neither I & II
  68. Which of the following statements about India's Independence is/are correct?
    1. The formal transfer of power on 15th August, 1947 heralding India's independence was announced by Lord Mountbatten.
    2. Mahatma Gandhi was not present at the festivities in the capital on 15th August, 1947.
    1. a) I only
    2. b) II only
    3. c) both I & II
    4. d) Neither I & II
  69. Who are the following in Congress represented the Socialist view?
    1. a) Rajendra Prasad
    2. b) Narendra Dev
    3. C) Maulana Azad
    4. d) Sardar patel
  70. Sikkim became assosicate of Indian union through
    1. a) the constitution (36 amendment) Act 1975
    2. a) the constitution (7th amendment) Act 1956
    3. a) the constitution (35 amendment) Act 1974
    4. a) the constitution (5th amendment) Act 1955
  71. Which of the following Judgements is associaoted with the primacy of the Chief Justice of India and the collegium of Judges in the appointment and transfer of the higher Judiciary
    1. (a) kesavananda bharati vs state of kerala
    2. (b) S P Gupta vs President of India
    3. (c) Menaka Gandhi vs Union of India
    4. (d) S R Bommai vs union of India
  72. Which one of the following constitutional amendments has enormously stenghthened the powers of the speakers / chairman of the houses of Parliament / state legilators?
    1. (a) 61 st amendment which reduced the voting age from 21 to 18 yrs
    2. (b) Anti-defection provisions of 52nd Amendment
    3. (c) Repealing of the provisions of 42nd amendment by 44th amedment
    4. (d) 73 rd amendment that conferred extensive powers on Panchayat Bodies
  73. Which one of the following committes of the parliament has no members from the Rajya Sabha?
    1. (a) Public Accounts Committee
    2. (b) Committe on Public Undertakings
    3. (c) Estimates Committee
    4. (d) DRSC on Finance
  74. Whcih one of the following states does not find a mention a Article 371 of the Indian Constitution?
    1. (a) Maharashtra
    2. (b) Madhya Pradesh
    3. (c) Gujarat
    4. (d) Karnataka
  75. In May 2018, Which one of the following banks was restricted to give fresh credits and new recruitment of staff by RBI?
    1. (a) Pubjab National Bank
    2. (b) Dena Bank
    3. (c) Central Bank of India
    4. (d) Bandan Bank
  76. When was Startup India hub operationalised to resolve querries and handhold start ups
    1. (a) 2015
    2. (b) 2016
    3. (c) 2017
    4. (d) 2018
  77. Who among the following is not associated with Governing council of NITI Aayog?
    1. (a) Prime Minister
    2. (b) President
    3. (c) Chief Ministers of State
    4. (d) CMs of Union Territories
  78. Whcih one of the following organisations is not merged into a new umberlla scheme 'Rastriya Yuva Sashakitikaran Karyakram (RYSK)'?
    1. (a) Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS)
    2. (b) Youth Hostels
    3. (c) National Services Scheme (NSS)
    4. (d) National Young Leaders Programme (NYLP)
  79. Whcih one of the following countries has recently formally notified its intension to withdraw from International Criminal Court
    1. (a) Namibia
    2. (b) Serbia
    3. (c) Philliphines
    4. (d) Norway
  80. Who among the following is elected as Prime Minister of China for the second term
    1. (a) Li Keqiang
    2. (b) Xi Jinping
    3. (c) Yang Xiaodu
    4. (d) Zhou Qiang
  81. Which of the following statements about the constitution of India is/are correct?
    1 The 'Objective Resolution' was moved by Sardar Vallbhbhi Patel
    2 Dr B.R Ambedkar served as the Chairman of the Drafting Committee in his capacity as the Law Minister
    1. c
    2. (b) 2 Only
    3. (c) Both 1 And 2
    4. (d) Nither 1 nor 2
  82. Which of the following statement about the constitution of India is correct?
    1. (a) It was framed between December 1946 and December 1949
    2. (b) The draft of the constitution were discussed in public mettings.
    3. (c) It is the shortest document of a constitution of a World
    4. (d) It came fully into operation immediately after the drafting was completed in December 1949
  83. Who among the following has not written about the Partition in his work
    1. (a) Saddat Hasan Manto
    2. (b) Bankim Chandra Chattopadhya
    3. (c) Bhisham Sahni
    4. (d) Narendranath Mitra

  84. Which of the following statement about Harrapa Cicilization is/are correct?
    1 There is a extraordinary uniformity in artefacts as evident in pottery, seals, bricks and weights.
    2 The late Harrapa Sites also maintained the same construction techniques as were used in Mature Harappa Sites
    1. (a) 1 Only
    2. (b) 2 Only
    3. (c) Both 1 And 2
    4. (d) Nither 1 nor 2
  85. Which of the following statements about Jainism is/are correct?
    1 The most important idea in Jainism is that the entire world in animated even stone, rock and water have life.
    2 Asceticism and Penance are required to free oneself from the cycle of Karma
    1. (a) 1 Only
    2. (b) 2 Only
    3. (c) Both 1 And 2
    4. (d) Nither 1 nor 2
  86. Which of the following pair of country with new names and old names are correctly matched?
    New Name : Old Name
    1. (a) Kingdom of eSwanti : Switzerland
    2. (b) Malawi: Rhodesia
    3. (c) Botswana: Nayasaland
    4. (d) Zimbabwe : Ceylon
  87. In India, Indus Dolphine one of the world's rarest mammals, is mainly found in which of the following rivers ?
    1. (a) Ganga
    2. (b) Cauvery
    3. (c) Brahmaputra
    4. (d) Beas
  88. Which among the following cricketer has announced his retirement from International Cricket in May 2018 ?
    1. (a) Steve Smith
    2. (b) David warner
    3. (c) AB de Villiers
    4. (d) Shane Watson
  89. In a recent deal, a large stake of which one of the following e-commerce company was acquired by Walmart, an American multinational retailor
    1. (a) Shopclues
    2. (b) Flipkart
    3. (c) Yepme
    4. (d) Snapdeal
  90. Which of the following films was awarded best Feature Film in the National Film Award 2018 ?
    1. (a) Village Rockstar
    2. (b) Toilet : Ek prem katha
    3. (c) Newton
    4. (d) Mom
  91. Which one of the following groups belong to the same school of thoughts
    1. (a) J.J. Rousseau, M. Robespierre, N. Bonaparte, O. Cromwell
    2. (b) T. Jefferson, J Madison, G Washington, Abraham Lincoln
    3. (c) F. Engels, K Marx, M Bakunin, J.S. Mill
    4. (d) Georgi Plekhanov, Vera Zasulich, Alexandra Kolloniti, V.I. lenin
  92. The Provisions of PESA Act 1996
    1. (a) extends greater say to local tribal community over common resoursces
    2. (b) provides greater devolution of powers to scheduled caste
    3. (c) extends provisions of 73rd Amendment to Scheduled areas
    4. (d) brings Scheduled areas under the better control of local panchayats
  93. Over which of the following, the Lok Sabha and the Rajya sabha held Joint sittings to resolve their differences?
    1. Dowry Prohibition Bill, 1959
    2. The banking services commission (repeal) Bill, 1978
    3. The Prevention of Terrorism Bill, 2002
    4. The land Acquisation, Rehabilitation, and Resetllement act 2013

    Select the correct answer using the code given below:
    1. (a) 1, 2, 3 and 4
    2. (b) 3 and 4
    3. (c) 1, 2 and 3
    4. (d) 2 and 4
  94. Which of the following commisions has not examined the issue of removal of the Governor of the state?
    1. (a) Sarkaria Commission
    2. (b) Thakkar Commission
    3. (c) Venkatachaliah Commission
    4. (d) Punchi Commission
  95. Which of the following is the correct combination of languages included in the 8th Schedule of the constitution of India?
    1. (a) Nepali, Konkani, Tulu and Santhali
    2. (b) Santhali, Urdu, Konkani and Maithuli
    3. (c) Santali, Konkani, Bhojpuri and Urdu
    4. (d) Dogri, Konkani, Bhojpuri and Urdu
  96. Recently AFSPA was completely removed from which of the following state?
    1. (a) Arunachal Pradesh
    2. (b) Nagaland
    3. (c) Meghalaya
    4. (d) Assam
  97. 15th Asia Media Summit was hosted in May 2018 in
    1. (a) Kolkata
    2. (b) New Delhi
    3. (c) Chennai
    4. (d) Bengaluru
  98. In India, cars bearing black number plate with yellow lettering are
    1. (a) vehicles belonging to foreign consolates
    2. (b) commercial vehicles such as trucks and taxis
    3. (c) commercial vehicles available on rent for self driving
    4. (d) electric vehicles
  99. In May 2018, who among the following was elected as Prime Minister of Malaysia at the age of 92
    1. (a) Siti Hasmah Ali
    2. (b) Najib Razak
    3. (c) Mahatir Mohemed
    4. (d) Anwar Ibhrahim
  100. In May 2018, bus services between which two places of India and Nepal was launched?
    1. (a) Nalanda and Lumbhini
    2. (b) Gaya and Kathmandu
    3. (c) Varanashi and Vaktapur
    4. (d) Ayodya and Janakpur
  101. In May 2018, which one of the following counteries has relocated its embassy in Israel from Tez to Jerusalem?
    1. (a) Iran
    2. (b) Germany
    3. (c) USA
    4. (d) Turkey
  102. Who among the following was Buddha's foster mother?
    1. (a) Purna
    2. (b) Gajalakshmi
    3. (c) Maya
    4. (d) Mahapajapati Gotami
  103. Which of the following statements about Bodhisattas is/are correct? 1.They were perceived as deeply compassionate begins who accumulated merit through their efforts. 2.They made attempt to attain Nibbana. Select the correct answer using the code give below:
    1. (a) 1 only
    2. (b) 2 only
    3. (c) Both 1 and 2
    4. (d) Neither 1 and 2
  104. Depiction of the descent of the river Ganga from heaven in the form of relief sculpture on the rock is at
    1. (a) Ellora
    2. (b) Mahabalipuram
    3. (c) Sanchi
    4. (d) Amaravati
  105. Which one of the following statements relating to the power of the President of India to grant pardon is not correct?
    1. (a) The Presidenrt has the power to grant pardon where punishment or sentence is by a Court Martial.
    2. (b) The President can grant pardon in all cases where the sentence is a sentence of Death.
    3. (c) The Court's power of judicial review is very limited in relation to the decision of the President on mercy petition.
    4. (d) The power to grant pardon by the President is the power that the sovereign never excercises against its own judicial mandate.
  106. Which one of the following is not a Characterstics feature of the Indian Independence Act, 1947?
    1. (a)The Dominion of India got the residuary territory of India, excluding the provinces of Sind, Baluchistan, West Punjab, East Bengal and NWFP.
    2. (b)The Act sought to lay down a Constitution by the Legislative will of the British Parliament.
    3. (c) The Act proposed to set up two independent Dominions.
    4. (d) The Constituent Assembly of each Dominion was to have unlimited power to frame and unlimited power to frame and adopt any Constitution.
  107. In National Income (NI) accounts, Personal Income (PI) is defined as
    1. (a) NI - undistributed profits - net interest payments made by households - corporate tax+ transfer payments to the households from the Government and firms.
    2. (b) NI - undistributed profits - corporate tax+ transfer payments to the households from the Government and firms.
    3. (c) undistributed profits - net interest payments made by households+ transfer payments to the households from the Government and firms.
    4. (d) undistributed profits - net interest payments made by households- corporate tax.
  108. The Reserve Bank of India defines narrow money as
    1. (a) CU(currency notes+coins) + DD(net demand deposits held by commercial banks)
    2. (b) CU + DD + saving deposits with post office savings banks
    3. (c) CU+ DD + net demand deposits held by commercial banks
    4. (d) CU+ DD + net demand deposits held by commercial banks + total deposits of posts offices.
  109. Suppose the price of mangoes increases from Rs20 per kg to Rs75 per kg. Due to this, the demand for mangoes declines from 100kg to 50kg. Which one of the following is the price elasticity of demand for mangoes?
    1. (a) 4
    2. (b) 3
    3. (c) 2
    4. (d) 1
  110. Multipliers will be lower with which one of the followings?
    1. (a) High marginal propensity to consume.
    2. (b) Low marginal propensity to consume.
    3. (c) High marginal propensity to invest
    4. (d) Low marginal propensity to save
  111. Which of the following is/are considered as India's green initiatives)?
    1. National Green Highways Mission
    2. R & D for Clean Coal Technologies
    3. National Green Corridor Programme
    Select the correct answer using the code given below
    1. a) 1 only
    2. b) 1 & 2 only
    3. c) 2 & 3 only
    4. d) 1 2 & 3
  112. Which one of the following commercial centres declined after the mid-eighteenth century?
    1. a) Calcutta
    2. b) Madras
    3. c) Dhaka
    4. d) bombay
  113. Which of the following statements about Binodini Dasi, a pioneering figure in Bengali theatre in the late 19th early 20th century, is/are correct?
    1. She was one of the prime movers behind the setting up of the Star Theatre (1883) in Calcutta.
    2. She serialized her autobiography Amar Katha (My Story) between 1910 and 1913.
    Select the correct answer using the code given below.
    1. a) 1 only
    2. b) 2 only
    3. c) Both 1 & 2
    4. d) neither 1 & 2
  114. The National Green Tribunal, act up to deal with the expeditious disposal of cases relating to environmental protection, was set up under the
    1. a) 12th five-year plan
    2. b) 11th five-year plan
    3. c) 10th five-year plan
    4. d) 9th five-year plan
  115. Which one of the following statements with regard to Panchayat io not
    1. a) Members of Panchayat are elected directly by the Gram Sabha
    2. b) The elections to Panchayats. conducted by the State Election Commission.
    3. c) The Central Government may by law authorize a Panchayat to levy taxes.
    4. d) Every Panchayat continues for five years from the date of convening of its first meeting
  116. Which one of the following concerns has found a place in both Fundamental Duties and Directive Principles of State Policy?
    1. a) Safeguard of public property
    2. b) Protection and improvement of environment, forest & wildlfe.
    3. c) Respect for the rich heritage of our composite culture
    4. d) Promotion of cooperative societies
  117. Which one of the following is not a part of the Directive Principles of State Policy?
    1. a) Uniform Civil Code for all citizens
    2. b) Separation of Judiciary from Executive
    3. c) Duty of the State to raise the level of nutrition and standard of living
    4. d) Promotion of scientific temper, humanity and the spirit of inquiry and reform
  118. Who among the following was the author of Hind Swaraj?
    1. a) Aurobindo Ghose
    2. b) C.R. Dey
    3. c) Mahatma Gandhi
    4. d) Rajendra Prasad
  119. The Buddhist text Majjhima Nikaya is in
    1. a) Sanskrit
    2. b) Pali
    3. c) Prakrit
    4. d) Telugu
  120. The federal systems of India and the USA are different in all the following respects, excepts
    1. a) State's representation in the Upper House
    2. b) dual citizenship
    3. c) dual system of Court
    4. d) s dual Government
  121. The power of the President of India to 12- refer a matter back to the Council of Ministers inserted in the Constitution by for reconsideration was
    1. a) 44th Amendment
    2. b) 42nd Amendment
    3. c) 43rd Amendment
    4. d) 35th Amendment
  122. Ashok Mehta Committee was constituted to make recommendations on which one of the following issues?
    1. a) Division of tax revenues between
    2. b) Panchayati Raj System
    3. c) Appointment of Governors
    4. d) Presidential and Vice Presidential elections
  123. In India, approximately what percentage of households still use firewood for cooking as per 2011 Census?
    1. a) 20%
    2. b) 40%
    3. c) 50%
    4. d) 60%
  124. Consider the following countries
    1. China
    2. Spain
    3. India
    4.Russia
    Which one of the following is the correct ascending order of the above countries in terms of their share of services sector to Gross Value Added (GVA) during the period 20012015 ?
    1. a) 1, 2, 3. 4
    2. b) 1,3,4,2
    3. c) 1,2,4,3
    4. d) 1,3,2,4
  125. If farmers loans are waived in India, How will it affect aggregate demand in the economy?
    1. Private consumption impact via increase in private sector net wealth
    2. Public sector impact via changes in government expenditure/taxes
    3. Crowding-out impact via higher borrowings by State Governments
    4. Crowding-in impact via higher credit availability as bank NPAs fall
    Select the correct answer using the code given below
    1. a) 1, 2 and 3 only
    2. b) 1, 2, 3 and 4
    3. c) 3 and 4 only
    4. d) 1 and 2 only

CAPF 2018 Expected Cut off Marks

     

CategoryExpected Cut off Marks 2018Cut off Marks 2017Cut off Marks 2016Cut off Marks 2015
General118 ± 3123.65114111
OBC115 ± 3123.65113110
SC98 ± 3111.559795
ST95 ± 3109.549795

About CAPF Answer Key

Overview: 2018 CAPF exam for the paper was conducted by UPSC on 12th August 2018. The Paper 1 of CAPF exam was objective test question paper consisting of 125 questions for 250 marks.

In the 2018 CAPF paper 1, most of the questions were asked from Polity, History and Current Affairs sections. Environment and Geography section also had a handful of questions. Usually, in CAPF exam UPSC gives more importance to Defence related questions and Science and tech topics, which were missing in this year CAPF paper 1.

Further, aptitude and reasoning questions were simple and easy to solve but few questions were tricky in nature.

Overall 2018 CAPF question paper was a blend of both factual and analytical questions. Most of the current affairs questions were factual in nature.

Prepared by Top Institutes in India

NeoStencil offers Online IAS Classes through its unique LIVE Online platform for IAS/UPSC test preparation where you can access classrooms and test series program of the best teachers of India, from the comfort of your home. Students preparing for various Civil Services exam through NeoStencil and its associated institutes have secured 43 out of top 100 ranks and more than 500 total selections in the IAS Results in 2017. If you are interested in UPSC Online preparation from Top Institutes of IAS Coaching in Delhi, please feel free to check the multitude of courses we have for Live Online Classes for IAS and other state services. To read student testimonials, click here

Download UPSC CAPF Syllabus & Exam Pattern

CAPF SYLLABUS


CAPF EXAM PATTERN



0 Comments




Your email address will not be published. Required Fields are marked*