Public Administration optional by Lukmaan IAS for UPSC Mains 2019 - New Batch Enrol Now expand_less

Download GPSC Class 1 & 2 Answer Key 2018 & Cut Off


We are the first to launch an accurate and comprehensive Gujarat Public Service Commission Prelims 2018 Answer Key. GPSC Class 1 and 2 Prelims GS Paper 1 and 2 Answer Key (all sets) with detailed solutions and sources will be updated on October 21, 2018!

We also have a score calculator for you to check your score instantly!

GPSC Class 1 & 2 Answer Key GS Paper 1 (All Sets)

Q. NoSet ASet BSet CSet DSet E
1
2B
3D
4B
5D
6D
7A
8C
9B
10A
11D
12B
13B
14A
15D
16A
17B
18C
19D
20C
21C
22D
23C
24B
25B
26
27C
28B
29
30B
31
32
33D
34C
35A
36C
37A
38A
39D
40B
41A
42
43B
44D
45B
46C
47C
48C
49B
50C
51A
52B
53C
54D
55C
56B
57A
58A
59B
60A
61B
62
63
64C
65A
66C
67D
68A
69A
70A
71B
72
73D
74D
75B
76D
77A
78B
79A
80A
81B
82A
83D
84A
85A
86
87B
88D
89C
90A
91D
92C
93D
94D
95A
96A
97
98A
99A
100
101C
102
103B
104C
105B
106D
107D
108A
109A
110C
111C
112C
113C
114C
115B
116C
117A
118C
119
120A
121C
122B
123B
124D
125C
126A
127B
128A
129A
130C
131D
132C
133B
134C
135A
136
137
138
139
140
141C
142B
143D
144A
145C
146B
147C
148B
149C
150A
151B
152D
153B
154D
155B
156A
157
158A
159D
160A
161C
162
163
164
165
166D
167D
168A
169D
170A
171C
172B
173B
174D
175D
176C
177D
178C
179B
180D
181B
182C
183A
184B
185B
186B
187C
188B
189
190
191
192
193
194
195
196A
197A
198A
199B
200C
Click me

GPSC Class 1 & 2 Answer Key GS Paper 1 - Score Calculator

How to use Score Calculator

  • For every question attempted by you, choose the corresponding option which you have marked by clicking on the radio button on the right of every option.
  • Make sure you choose the option attempted by you to ensure your accurate score.
  • Once you have marked all options, fill in the form.
  • Click on the Check Result button.

The questions are in order as in Set (E)

  1. Which of the following statement(s) is (are) correct?
    1. According to the Representation of People Act (1950), the relevant date for determining the age qualification of 18 years to enroll a first time voters is described as follows: "Qualifying Date means the first day of January of the year in which the electoral roll is prepared or revised."
    2. The electoral rolls are prepared Lok Sabha constituency wise.
    3. A person disqualified due to 'Corrupt Practices' or offences relating to elections is not entitled to be registered int he electoral rolls.
    4. A young citizen of India completing 18 years on 9th November 2018 will be able to vote for the assembly elections to be held in December 2018.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1, 2, 3 and 4
  2. Which of the following statement(s) is (are correct?
    1. Sarkaria Commission recommended the establishment of Inter-State Council.
    2. Inter-State Council was notified and established by the Presidential order.
    3. Inter-State Council was the recommendation of the States Committee of Constituent Assembly.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1, 2 and 3
  3. Which statement of the following statement is incorrect?
    1. a) The maximum strength of the House envisaged by the Constitution is 552
    2. b) Out of 552 , 530 members represent the States and 20 members represent the Union Territories through elections
    3. c) The Chairman of all Parlimentary committees are nominated by the Speaker
    4. d) none of the above
  4. Which of the following statements(s) is (are) correct?
    1. The judgment in First Judges Case declared that the Primacy of the CJI's recommendations to the President can be refused for cogent reasons.
    2. The judgment in Second Judges Case declared that "justiciability" and "primacy" required that the CJI be given the "primal" role in such appointments.
    3. The judgment in Three Judges Case ruled out the concept of "primacy" of the highest judiciary over the executive.
    1. a) Only 2
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 1 and 3
  5. Which of the following statements are correct ?
    1. Government of India Act (1919) provided for the establishment of a Public Service Commission in India.
    2. The Public Service Commission was set up in India for the first time in 1926.
    3. With the existence of Indian Constitution in 1950 the Federal Public Service Commission came to be known as the Union Public Service Commission.
    4. Chairman and Members of the Federal Public Service Commission became Chairman and Members of the Union Public Service Commission by Article 378 of Indian Constitution.
    1. a) 1,2, 3 and 4
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 1, 2 and 3
    4. d) Only 2, 3 and 4
  6. Which of the following statements are correct?
    1. Chief Election Commissioner and Election Commissioners have a tenure of 06 years, or up to the age of 65 years, whichever is earlier.
    2. The Comptroller and Auditor General (CAG) of India holds office for a term of 06 years or until attains age of 65 years whichever is earlier.
    3. The retirement age for the Chief Vigilance Commissioner (CVC) is 65 years and comes with a four year fixed term.
    4. A person who holds office as a member of a Public Service Commission shall, on the expiration of his term of office, be ineligible for reappointment to that office.
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 1 , 2 and 4
    3. c) Only 2, 3 and 4
    4. d) 1, 2, 3 and 4
  7. Which of the following statements are incorrect regarding SAARC Charter?
    1. Its objective is to promote the welfare of the people of ASIA and to improve their quality of life.
    2. The Heads of State or Government shall meet once a year or more often as and when considered necessary by the Member States.
    3. Former Prime Minister Indira Gandhi Signed the SAARC Charter on behalf of Republic of India.
    4. Total 10 Articles are there in SAARC Charter.
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 4
    4. d) Only 1, 2 and 4
  8. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. Erstwhile Ministry of Small Scale Industries and the Ministry of Agro and Rural Industries were merged to form the Ministry of Micro , Small and Medium Enterprises.
    2. In Service Sector , Micro Enterprise Category investment should not exceed INR 25 lakhs in equipments.
    3. In Manufacturing sector, Medium Enterprise Category investment should be more than INR 5 crores but should not exceed INR 10 crores in plant and machinery.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) Only 3
  9. A Prepared Community is A Safe Community is the slogan of
    1. a) Community Policing Unit of Gujarat
    2. b) National Disaster Management Authority
    3. c) Ministry of Health and Family Welfare
    4. d) Swachh Bharat Abhiyan
  10. Sikshit Bharat - Swasth Bharat - Swachh Bharat - Swavalambi Bharat - Sampann Bharat is the Tagline of ..
    1. a) Unnat Bharat Abhiyaan
    2. b) Skill India Programme
    3. c) Ayushman Bharat
    4. d) Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation
  11. Which of the following fater-son duo was conferred with National Sahitya Academy year's best book award for their distinctive contributions in the literary field?
    1. a) Harivallabh Bhayani-Utpal Bhayani
    2. b) Zhaverchand Meghani-Mahendra Meghani
    3. c) Ramanlal Joshi-Prabodh Joshi
    4. d) Mahadev Desai-Narayan Desai
  12. What is Hridaya Kunj?
    1. a) A place at Bardoli
    2. b) A place at Gandhi Ashram
    3. c) A place at Vadodara
    4. d) A place at Laxmivilas Palace
  13. Kutchhi language is a mix of which two languages?
    1. a) Kakri and Sindhi
    2. b) Sindhi and Gujarati
    3. c) Parsi and Kakri
    4. d) Kakri and Kathiyawadi
  14. The first theatre group of Gujarati, Parsee Natak Mandall was founded by .
    1. a) Framjee Gustadjee Dalal
    2. b) Vaghiji Oza
    3. c) Ranchhodlal Dave
    4. d) K.M. Munshi
  15. Shaheed Bhagat Singh was a part of which of the following organization(s)?
    1. a) Naujavan Bharat Sabha
    2. b) Hindustan Socialist Republic Association
    3. c) Kirti Kisan Party
    4. d) All of the above
  16. Saptayatan style temple is located at . In Gujarat
    1. a) Dhrasanvel
    2. b) Chakrabhrut
    3. c) Kalvad
    4. d) Sarama
  17. Who among the following was awarded Sangeet Natak Akademy Award (New Delhi) for stage direction?
    1. a) Mohan Lalaji
    2. b) Mulchand Nayak
    3. c) Nayak Keshavlal
    4. d) Kasambhai Mir
  18. Swami Haridas is famous for his devotional compositions in _____________ style
    1. a) Thumari
    2. b) Charchari
    3. c) Dhrupad
    4. d) Tappa
  19. Rural Olympics was organized at . in India
    1. a) Kerala
    2. b) Lucknow
    3. c) Jaisalmer
    4. d) Kila Raypur
  20. Sarth Gujarati Jodanikosh is published by
    1. a) Gujarati Sahitya Parishad
    2. b) Gujarat University
    3. c) Gujarat Vidyapith
    4. d) Narmad Sahityasabha
  21. Match the following information by selecting the correct option regarding crafts of Gujarat.
    List 1 List 2
    1. Sadeli a. Bhujodi
    2. Ajrakh block printing b. Dhamadka
    3. Colourful shawls and blankets c. Poshina
    4. Terracotta horses d. Surat
    1. a) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d
    2. b) 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
    3. c) 1-d, 2-b, 3-a, 4-c
    4. d) 1-d, 2-c, 3-a, 4-b
  22. Select the correct option from the choices given below regarding the examples of Torana architecture in Gujarat
    1. Sun Temple, Modhera
    2. Rudramahalaya, Siddhpur
    3. Ranchodji Temple, Valam
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) 1,2 and 3
  23. Which of the following lyric(s) is(are) writtein by Jhaverchand Meghani?
    1. Supdu Savalakhnu..
    2. Aaso Maso Sharad Poonam ni Raat Jo ..
    3. Man Mor Bani Thangat Kare
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  24. The local artisans of . District has mastered the Kamangari Art (A form of Fresco)
    1. a) Surendranagar
    2. b) Kutch
    3. c) Morbi
    4. d) Panchmahal
  25. Which of the following statement(s) is (are) correct and indicates the existence of Bhddhism in Gujarat?
    1. Illustrated miniature manuscripts in Vadodara Museum Collection.
    2. Sculptures in the step well of Adalj
    3. Asokan Rock edict in Junagadh
    4. All of the above
    1. a) Only 1 and 4
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) Only 3
  26. Ra-Lakha folklore refers to the king of ..
    1. a) Kutch
    2. b) South Gujarat
    3. c) North Gujarat
    4. d) All of the above
  27. Prag-Mahal in Kutch is built in .. Architectural style.
    1. a) Indo-Islamic
    2. b) Indian-ethnic
    3. c) Italian Gothic
    4. d) Mughal Style
  28. Hindola Raga miniature painting depicts which of the following God and Goddess?
    1. a) Shiva and Parvati
    2. b) Krishna and Radha
    3. c) Indra and Indrani
    4. d) Ganesha and Riddhi
  29. Aditya Ram, state musician of princely state .. Popularised the singing style of Chaturang a variant of Drupad.
    1. a) Vadodara
    2. b) Bhavnagar
    3. c) Jamnagar
    4. d) Balasinor
  30. Who is the artist of Banyan the Identity sculpture of Vadodara?
    1. a) Gulam Mohammad Sheikh
    2. b) Nagji Patel
    3. c) Bhupen Khakkhar
    4. d) K.G.Subramaniyam
  31. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. Saptamatruka sculptures are popular in Gujarat.
    2. Saptamatruka worshipping started in Gujarat during Kshatrap time.
    3. Saptamatrukas are generally carved in single panels.
    4. Saptamatruka shrines are located at Pacchtar, Adodar and Balej in Gujarat.
    1. a) Only 1
    2. b) Ony 1 and 2
    3. c) Only 1, 2 and 3
    4. d) 1, 2, 3 and 4
  32. is a famous Jain monk for miniature painting of 14th century
    1. a) Kalakacharya
    2. b) Vikramacharya
    3. c) Virbhadracharya
    4. d) none of the above
  33. Choose the correct combination of information from the following pairs.
    1. a) Rathwa-Maharashtra
    2. b) Warli-Chhota Udaipur
    3. c) Garasiya - Madhya Pradesh
    4. d) none of the above
  34. Which of the following deity is depicted in Yogasana posture on Indus Seal?
    1. a) Tirthankara
    2. b) Buddha
    3. c) Pashupathi
    4. d) none of the above
  35. Which of the following statement(s) is(are) incorrect about Pichvai?
    1. Pichvai is the temple wall hanging used as a backdrop of the God's idol.
    2. Pichvai is cloth painting
    3. Pichvai depicts scenes of Krishna's life.
    4. Pichvai is the popular art form of southern India.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2
    3. c) Only 3 and 4
    4. d) Only 4
  36. Which among the following is the correct description of Nagara, Dravida and Vesara?
    1. a) The three main racial groups
    2. b) Three linguistic divsions
    3. c) Three main styles of Indian temple architecture
    4. d) Musical gharanas
  37. Kishangarh School of Rajasthan is famous for .
    1. a) Painting
    2. b) Dance
    3. c) Sculpture
    4. d) Architecture
  38. Pandavani is a traditional dance |drama| theatre of which one of the following states?
    1. a) Chhattisgarh
    2. b) Bihar
    3. c) Jharkhand
    4. d) Telangana
  39. Dada Hari.ni Wav (Stepwell |Baoli|) is located at
    1. a) Bhavnagar
    2. b) Surat
    3. c) Junagadh
    4. d) Ahmedabad
  40. The walls of Nagara style tempels are known as .
    1. a) Mandovar
    2. b) Stambh
    3. c) Toran
    4. d) Shrunkhala (Chain)
  41. The first female graduate of Gujarat is
    1. a) Shardagauri Mehta
    2. b) Vinodini Nilkanth
    3. c) Usha Mehata
    4. d) Lilawati Munshi
  42. The mansions (Havelis) of Gujarat are influenced by style of Architecture
    1. a) Chaulakya
    2. b) Maru-Gurjar
    3. c) Nagar
    4. d) Neo-Gothic
  43. Match the following :
    List 1 List 2
    a. Sankardev 1. Rasik School
    b. Chaitanyadev 2. Veershaiva School
    c. Basveshwar 3. Gaudiya School
    d. Nabhadas 4. Mahapurushiya School
    1. a) a-2, b-1, c-4, d-3
    2. b) a-2, b-3, c-1, d-4
    3. c) a-4, b-3, c-3, d-1
    4. d) a-1, b-2, c-3, d-4
  44. Famous Gujarati play Santu Rangili is inspired from an English play ..
    1. a) Antony and Cleopatra
    2. b) Electra
    3. c) The Chairs
    4. d) Pygmalion
  45. The lyricist of a song 'Dhanvan Jeevan Mane chhe Koi Anubhavine Poochhi Jo Ke Kon Jeevi Jane Chhe ' of Gujarati Theatre is .
    1. a) Raskavi Raghunath Brahmbhatt
    2. b) Prabhulal Dwivedi
    3. c) Chandrakanth Shah
    4. d) Manasvi Prantijwala
  46. Choose the correct option by matching the following texts with their authors :
    Works Authors
    a. Kahe Koyal Shor Machaye 1. Saumya Joshi
    b. Aurangzeb 2. Harish Nagrecha
    c. Ek lalni rani 3. Chinu Modi
    d. Aathama taranu Aakash 4. Labhshankar Thaker
    1. a) a-3, b-4, c-1, d-2
    2. b) a-1, b-2, c-3, d-4
    3. c) a-4, b-3, c-2, d-1
    4. d) a-2, b-1, c-4, d-3
  47. . is situated at a confluence of rivers - Kapila, Saraswati and Hiranya
    1. a) Chanod
    2. b) Dwarka
    3. c) Bhalka
    4. d) Modhera
  48. Doobla people celebrate their festival by making big doll (Dhinglo)
    1. a) Akhatreej
    2. b) Shravani Poonam
    3. c) Divaso
    4. d) Holi
  49. was Indian revolutionary who participated in the Indian independence movement until she was shot dead by the British Indian police in front of police station on 29th September 1942. She was affectionately known as 'Gandhi buri'.
    1. a) Aruna Asaf Ali
    2. b) Matangini Hazra
    3. c) Mallu Swarajyam
    4. d) Durgabai Deshmukh
  50. Renowned film musician Jaikishan was born in .. of Gujarat
    1. a) Dabhoi
    2. b) Palitana
    3. c) Vansda
    4. d) Vadnagar
  51. Hathee Singh Jain Temple is dedicated to .. Tirthankara
    1. a) Dharmanath
    2. b) Neminath
    3. c) Mallinath
    4. d) Adinath
  52. Popularly sung at Navratri festival and weddings in Gujarat, Sanedo has originated from .
    1. a) Rajkot
    2. b) Patan
    3. c) Dang
    4. d) Limkheda
  53. .. is not a folk dance form of Gujarati Gabra
    1. a) Palli Jag
    2. b) Kahalya
    3. c) Dumhal
    4. d) Hudo
  54. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to Hollisaka dance?
    1. The dance is very significant in the Harivansha Purana
    2. The dancers form a circle with their hands joined together to form a chain.
    3. A young man who acts as Lord Krishna stands in the middle of the 'Gopis'.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) 1 , 2 and 3
  55. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to Chitra-Vichitra Mela in Gujarat?
    1. It is held at the village of Gubhakhari.
    2. The name of the fair is derived from Chitravirya and Vichitraviraya, the sons of King Shantanu.
    3. Fair is held a day before Holi
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) 1, 2 and 3
  56. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to Tangaliya work?
    1. It is a famous wood carving and traditional craft of Gujarat.
    2. These are puppets vibrantly coloured and beautifully hand painted.
    3. It is usually worn as wraparound skirt by the women of hte Bharwad shepherd community.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 3
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) 1,2 and 3
  57. Jaykumari-Vijay, a play written by is considered as the first modern love story of Gujarati Literature.
    1. a) Ranchhodbhai Udayaram Dave
    2. b) C.C. Mehta
    3. c) Bapulal Naik
    4. d) Pragji Dosa
  58. Which of the following temple(s) is(are) located on Girnar Mountain?
    1. The Jain temple of Neminath
    2. The Jain temple of Mallinath
    3. The temple of Samprati Raja
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  59. Natak Bhajavato - A book on theatre criticism is written by
    1. a) Dalpatram
    2. b) C.C. Mehta
    3. c) K.M. Munshi
    4. d) Janak Dave
  60. has translated Uncle Vanya by Anton Chekhov into Gujarati as Vanya Mama.
    1. a) Hasmukh Baradi
    2. b) Anila Dalal
    3. c) Ranjana Harish
    4. d) Rita Kothari
  61. Whose court physician was Charak?
    1. a) Harsha Vardhana
    2. b) Kanishka
    3. c) Ashoka
    4. d) Chandra Gupta Maurya
  62. The Mandsaur Inscription and Indore copper plate of Skanda Gupta suggest that ..
    1. a) They were powerful guilds of various craftsmen
    2. b) They were economically quite well-off
    3. c) They migrated from place to place.
    4. d) All of the above
  63. Navanitakam of the Gupta period was a book on ..
    1. a) Astronomy
    2. b) Mathematics
    3. c) Medicine
    4. d) Astrology
  64. is the philosophy of Vallabhacharya
    1. a) Advaitavada
    2. b) Vishishta Advaita
    3. c) Suddha Advaitavada
    4. d) Duaita Advaitavada
  65. and Indian revolutionay couldn't be imprisoned in the Kakori Robbery Case
    1. a) Chandra Shekhar Azad
    2. b) Roshan Singh
    3. c) Rajendra Lahiri
    4. d) Ashfaqullah Khan
  66. .. A Ghadarite leader referred to the Mexican revolutionaries as the Mexican Ghadarities.
    1. a) Ajit Singh
    2. b) Barkatullah
    3. c) Lala Har Dayal
    4. d) Sohan Singh Bhakna
  67. What is Kalaripayattu accroding to India's culture and tradition?
    1. a) It is an ancient Bhakti cult of Shaivism still prevalent in some parts of southern India.
    2. b) It is an ancient stye bronze and brasswork still found in southern part of Coromandel area.
    3. c) It is an ancient form of dance-drama and a living tradition in the northern part of Malabar
    4. d) It is an ancient martial art and a living tradition in some parts of Southern India.
  68. Which of the fololowing statement(s) is(are) correct regarding the All India Trade Unio Congress (AITUC)?
    1. It was founded during the Non-Cooperation Movement
    2. Lala Lajpat Rai was its first elected president.
    3. Indian National Congress opposed its formation.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 only
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1, 2 and 3
  69. Match the following by selecting the correct option regarding museums in Gujarat.
    List 1 List 2
    1. Calico Museum a. Gautam Sarabhai
    2. Lalbhai Dalpatbhai Museum b. Agamprabhakar Muni Shri Punyavijayji Maharaj
    3. Kite Museum c. Bhanu Shah
    4. Sardar Patel Museum d. Moti Shahi Mahal
    1. a) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d
    2. b) 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
    3. c) 1-d, 2-b, 3-a, 4-c
    4. d) 1-d, 2-c, 3-a, 4-b
  70. Match the locations of the libraries older than 100 years in Gujarat by selecting the correct option.
    List 1 List 2
    1. Raichand Deepchand Library a. Bharuch
    2. Desai Nanji and Sheth Zavershah Harjivan Library b. Porbhandar
    3.Stuart PUblic Library c. Godhra
    4. Lang Library d. Rajkot
    1. a) 1-a, 2-b, 3-c, 4-d
    2. b) 1-a, 2-c, 3-b, 4-d
    3. c) 1-d, 2-b, 3-a, 4-c
    4. d) 1-d, 2-c, 3-a, 4-b
  71. Film Reva is adapted from a Gujarati novel titled .
    1. a) Other
    2. b) Tatvamasi
    3. c) Jai Somnath
    4. d) Amruta
  72. Where among the following was the First 'Praja Mandal' was set up ?
    1. a) Baroda
    2. b) Bhavnagar
    3. c) Rajkot
    4. d) Wadhwan
  73. In 1858, Waghers attacked the Gaekwad army and British troops stationed in the Baroda state and forced them to retreat. The rebels established their control over Dwaraka and Bet. Who was declared the leader the leader of the rebels and King of Dwarka thereafter?
    1. a) Mukhi Garbaddas
    2. b) Thakore Jiyabhai
    3. c) Govind Rao
    4. d) Jodha Manek
  74. Police Action' against .. Princely state was titled as Operation Polo.
    1. a) Junagadh
    2. b) Travancore
    3. c) Kashmir
    4. d) Hyderabad
  75. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to Mahalwari Settlement?
    1. It was a modified version of the Permanent Settlement.
    2. The Land revenue was fixed permanently in this system.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  76. Which of the following statements are correct with reference to the Theosophical Society ?
    1. It was founded in 1875 by Madam H.P. Balvatsky and a former English army officer, Colonel H.S. Olcott
    2. Its aim was to achieve a universal brotherhood of man.
    3. It foucussed at promtoing the study of ancient relgion and philosophy.
    4. It emphasized on occultism.
    1. a) Only 2, 3 and 4
    2. b) Only 1,3 and 4
    3. c) Only 1, 2 and 4
    4. d) 1,2, 3 and 4
  77. The Travancore Rebellion in 1809 was led by its Diwan .
    1. a) Velu Thamp
    2. b) Kerala Varma
    3. c) Marudu Pandyan
    4. d) none of the above
  78. The Treaty of Amritsar (1809) was an agreement between Ranjit Singh and
    1. a) Wellesley
    2. b) Metcalfe
    3. c) Bentinck
    4. d) Mayo
  79. . a socio - religious organization, was co-founded by Mehtaji Durgaram Manchharam of Surat
    1. a) Manav Dharma Sabha
    2. b) Parmahansa Mandali
    3. c) Satya Mahima Dharma
    4. d) none of the above
  80. A non Brahmin movement emerged in south India under the leadership of E.V. Ramaswamy Naicker 'Periyar' is known as
    1. a) Self-Respect Movement
    2. b) Justice Movement
    3. c) Dravidian Movement
    4. d) Low - Caste Movement
  81. Who of the following Gupta dynasty issued the Ashvamedha coin?
    1. Samudragupta
    2. Chandragupta - II (Vikramaditya)
    3. Kumaragupta - 1
    4. Skandagupta
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 1 , 2 and 4
  82. Which of the following statement(s) is/are correct about the second Karnatic War?
    1. The siege of Arcot took place in 1751.
    2. The war took place between British East India Company led by Robert Clive and Nawab of Arcot.
    3. The Nawab was supported by the French East India Company.
    4. Arcot is in Tamil Nadu
    1. a) 1,2, 3 and 4
    2. b) Only 1,2 and 3
    3. c) Only 3
    4. d) Only 1
  83. Which of the following statements regarding the Anglo - Mysore Wars are correct?
    1. Hydrerali won the first Anglo-Mysore War.
    2. Tipu defeated Baillie in the second Anglo-Mysore War.
    3. Tipu Sultan was defeated in the third Anglo - Mysore War.
    4. Tipu Sultan was killed in the fourth Anglo Mysore War.
    1. a) Only 1 and 4
    2. b) Only 1 , 2 and 4
    3. c) Only 1, 3 and 4
    4. d) 1,2, 3 and 4
  84. With regard to Mahagujarat Andolan which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. The Chief Minister of the Bombay State was against the idea of having a separate state.
    2. A few students martyred in front of the Congress House near Lal Darwaza, Ahmedabad on August 8, 1956.
    3. Rivers like Mahi, Tapi and Narmada were not considered for major projects during the first fiver year Plan was the cause of Mahagujarat Andolan.
    4. Indulal Yagnik didn't contest the election of 1957 out of his protest against Mahagujarat Andolan.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 1 , 2 and 3
    3. c) Only 2
    4. d) 1,2, 3 and 4
  85. Who abolished the use of Persian as court language and ordered the use of Vernacular Languages ?
    1. a) William Bentinck
    2. b) Charles Cornwallis
    3. c) Warren Hastings
    4. d) none of the above
  86. Which of the following statements are correct with reference to the Walker's Settlement?
    1. Walker's Settlement was carried out between the Gaekwads of Vadodara and the Surashtra chiefs.
    2. The Gaekwads of Vadodara didn't like it because they felt it as an interference of Britishers in Saurashtra.
    4. The Gaekwads of Vadodara welcomed it as it ensured a regular payment without any military expeditions.
    4. It brought Saurashtra under British control.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 1 , 2 and 4
    4. d) Only 1, 3 and 4
  87. Where did Sultan Bahadur Shah permit the Portuguese to construct a fort?
    1. a) Bharuch
    2. b) Diu
    3. c) Surat
    4. d) Jafrabad
  88. Who founded the Gaekwads' Maratha rule in Vododara?
    1. a) Damaji Rao-1
    2. b) Damaji Rao - II
    3. c) Sayaji Rao - I
    4. d) Pilaji Rao
  89. In which of the following princely states Shyamaji Krishna Varma had not served?
    1. a) Ratlam
    2. b) Udaipur
    3. c) Kutch
    4. d) Junagadh
  90. Arrange the following in chronological order:
    1. Establishment of Gujarat Vidyapeeth
    2. Home Rule Movement
    3. Shifting of Capital from Calcutta to Delhi
    4. Swadeshi Movement
    1. a) 4, 3, 2, 1
    2. b) 2, 1, 4, 3
    3. c) 3, 2, 1, 4
    4. d) 1, 4, 2, 3
  91. Which of the following statement(s) regarding the Harappan Civilisation is (are) correct?
    1. The Dholavira is the largest Harappan site in Gujarat.
    2. The evidence of 'dual' interment, the so-called 'Sati' burial, are found from Lothal.
    3. Lustrous Red Ware is a hallmark of mature phase of Sorathf Harappan.
    1. a) 1, 2 and 3
    2. b) Only 1
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) Only 1 and 3
  92. Which of the following statements are correct?
    1. Alexander invaded north-western India in 326-327 BCE
    2. He was accompanied by scholars who wrote about his campaign.
    3. Megasthenes 'Indica is a valuable historical source for Mauryan India.
    4. Megasthenes 'Indica is survived only in quotations (fragments) by latter writers.
    1. a) 1,2, 3 and 4
    2. b) Only 1, 2 and 4
    3. c) Only 1, 3 and 4
    4. d) Only 1, 2 and 3
  93. The Annirruvar (five hundred swamis of Aihole) were the most celebrated .. of southern India.
    1. a) Weaver's group
    2. b) Group of soldiers
    3. c) Federation of feudal lords
    4. d) Merchant guild
  94. There are similarities as well as differences between the Buddhist and Jain religions . Choose (Identify) the differences between the two religions.
    1. a) Atheist
    2. b) Simple Lifestyle | Good conduct
    3. c) Work - Oriented
    4. d) Non-existence of Atma (Soul)
  95. Which of the following statements regarding Rajendra Chola - 1 are correct?
    1. He extended his sway up to the Ganga in the north and assumed 'Gangaikonda Cholan' title.
    2. He conquered areas which are now known as Malaysia, Indonesia, Thailand, Sri Lanka and Maldives.
    3. He built the famous 'Brihadishvara temple' dedicated to Lord Shiva.
    4. He founded a new city called 'Gangaikonda Cholapuram.'
    1. a) 1, 2 , 3 and 4
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 1, 2 and 3
    4. d)
  96. Which of the following statement(s) is (are) correct?
    1. The Gadhaiya coins were in circulation in the last centuries of first and initial centuries of second millennium CE.
    2. They were in circulation mainly in northern and western India.
    3. They were bronze coins coated with silver.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) 1, 2 and 3
    4. d) Only 2
  97. Which of the following statement(s) is (are) correct?
    1. In 1934 Pandit Madan Mohan Malaviya constituted a breakaway Congress Nationalist Party.
    2. Pandit Madan Mohan Malaviaya didn't appreciate Gandhiji's movement of Dalitoddhar.
    3. Gandhiji accepted the 'MacDonald Award'
    4. With regard to Poona Pact (1932), the Congress Working Committee adopted ' neither rejection nor acceptance' stand.
    1. a) 1, 2 , 3 and 4
    2. b) Only 1
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) Only 1 and 3
  98. Which of the following statements regarding The Charter Act of India (1813) are correct?
    1. Made provisions for education in British India.
    2. Christian Missionaries were formally permitted to propagate Christanity
    3. 'Governor General of Bengal ' was redesignated as 'Governor General of India'.
    4. British East India Company became solely an administrative body.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 1, 2 and 4
    3. c) Only 1, 2 and 3
    4. d) 1, 2, 3 and 4
  99. Which of the following statement(s) is(are) correct about Ramananda?
    1. He welcomed disciples from all walks of life - irrespective of their caste, creed, gender and religion.
    2. His verses are integral to Guru Granth Sahib.
    3. He was the contemporary of Akbar, the Mughal Emperor.
    4. Ramanujacharya who believed in 'Social Equality' was his Guru.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 1 and 2 and 4
    4. d) Only 1
  100. Which inscription of the Kushana period informs about the system of 'Dual Governorship' in a province of Kushanas?
    1. a) The Panjatar inscription
    2. b) The Rabatak inscription (Afghanistan) of Kanishka
    3. c) The Bala Bodhisattva image inscription from Sarnath
    4. d) Mathura Pillar inscription
  101. Two workers M and N are engaged to do a work. M working alone takes 8 hours more to complete the work than if both worked together. If N worked alone, he would need 4.5 hours more to complete the task than they both work together. What time will they take to complete the work together?
    1. a) 3 hours
    2. b) 4 hours
    3. c) 6 hours
    4. d) none of the above
  102. Find the value of : 1/4 ( 1800 / (11* 24 -8 *3 )) +
    1. a) 1/4
    2. b)1
    3. c)5/8
    4. d) none of the above
  103. A new number is obtained by multiplying an integer by 40. The cube root of this new number is twice as much as the square root of that integer. Find the integer.
    1. a) 16
    2. b) 25
    3. c) 36
    4. d) 50
  104. Rajesh walks around a circular field at a rate of one round per hour while Sumit runs around it at the rate of six rounds per hour. If they start from the same point at 7:40 am , in same direction, they shall first meet each other at :
    1. a) 7:48 am
    2. b) 7:50 am
    3. c)7:52 am
    4. d) none of the above
  105. Two trains having equal lengths can cross a pole in 18 seconds and 12 seconds respectively. If they are running towards each other, how much time they will take to cross each other?
    1. a) 75/8 seconds
    2. b) 72/5 seconds
    3. c) 18 seconds
    4. d) none of the above
  106. What is the sixth term of the following series: 2,-1, 1/2,....
    1. a) 1/32
    2. b) -1/32
    3. c) 1/16
    4. d) none of the above
  107. ABC is a triangle where AN is perpendicular to CB and BM perpendicular to AC . The length of BC is 16,, that of AC is 24 and that of AN is 12. Find the length of BM.
    1. a) 8
    2. b) 12
    3. c) 18
    4. d) none of the above
  108. Sudha walked in the direction of sunrise for 200 metres. Then she turned to her left and walked 150 metres and stopped. How far is she now from starting point?
    1. a) 450 metres
    2. b) 550 metres
    3. c) 750 metres
    4. d) none of the above
  109. Spider : Insect :: Bat : ?
    1. a) Mammal
    2. b) Reptile
    3. c) Amphibian
    4. d) Bird
  110. Choose the figure which is different from other three
    1. a) A
    2. b) E
    3. c) Z
    4. d) N
  111. The volume of a rectangular box whose area of three adjacent faces are 42 cm2, 30 cm2, 35 cm2 is ...........
    1. a) 107 cm2
    2. b) 210 cm2
    3. c) 214 cm2
    4. d) none of the above
  112. If every side of the triangle is doubled, then percentage increase in the area of triangle is..........
    1. a) 200%
    2. b) 275%
    3. c) 300%
    4. d) 333%
  113. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. Let ABCD be a parallelogram, then angle ABC and angle BCD are complementary angles.
    2. If ABCD is rhombus, then diagonals AC and BD are perpendicular bisectors of each other.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  114. The elctrical resistance of wire varies with its length and inversely with the square of its diameter. If a wire with a length of 200 cm and a diameter of 1 quarter of a centimetre has a resistance of 20 ohms , find the electrical resistance in a 500 cm wire with the same diameter.
    1. a) 25 ohms
    2. b) 40 ohms
    3. c) 50 ohms
    4. d) none of the above
  115. 100 workers can finish a work in 50 days . 100 workers started the work by working for 10 days. To finish the work as soon as possible 100 more workers are employed. Find the number of days required to finish the remaining work.
    1. a) 15 days
    2. b) 20 days
    3. c) 25 days
    4. d) 30 days
  116. Calendar for year 2009 will also serve for the year?
    1. a) 2011
    2. b) 2014
    3. c) 2015
    4. d) 2017
  117. The value of (6561)0.16 * (6561)0.09=?
    1. a)9
    2. b)27
    3. c)81
    4. d) none of the above
  118. Directions for (180 to 120)
    Choose the correct option showing the details of of given questions using following Venn Diagrams

    Police, Doctor, Woman
    1. a) Option A
    2. b) Option B
    3. c) Option C
    4. d) Option D
  119. Milky Way, Sun, Andromeda Galaxy
    1. a) Option A
    2. b) Option B
    3. c) Option C
    4. d) Option D
  120. Windows, Door, House
    1. a) Option A
    2. b) Option B
    3. c) Option C
    4. d) Option D
  121. If all the numbers from 601 to 800 are written, what is the total number of times the digit 7 appaers?
    1. a) 138
    2. b) 139
    3. c) 140
    4. d) 141
  122. The ratios of areas of circumcircle and incircle of equilateral triangle is?
    1. a) 2:1
    2. b) 1:3
    3. c)1:4
    4. d) none of the above
  123. Two linear equations : x+y=3 and -15-3y=3x has
    1. a) Unique solution
    2. b) No solution
    3. c) Two solutions
    4. d) Infinite Number of solutions
  124. In the figure below , angle p is 135 degree, angle q is 143 degree. If AB is parallel to CD, the value of angle x is?

    1. a)45 degree
    2. b) 68 degree
    3. c) 78 degree
    4. d) none of the above
  125. Directions for (125 to 129)
    Read the following information carefully and choose correct options for given questions:

    A,B,C,D,E,F,G are seven professionals who travel in three different vehicles- Maruti, Hyundai, Toyota. Among travellors in each vehicle , only one person is male. Out of seven professionals there are two engineers, two doctors and three teachers.

    1. C is a lady doctor and she doesn't travel with pair of sisters A and F, who always travel together.
    2. B, a male engineer, travels with only G, a teacher in Maruti.
    3. D is a male doctor.
    4. Persons having same profession don't travel in same vehicle.
    5. A is not an engineer and travels in Hyundai.

    What is F's profession?
    1. a) Teacher
    2. b) Doctor
    3. c) Engineer
    4. d) none of the above
  126. In which vehicle C travels?
    1. a) Maruti
    2. b) Hyundai
    3. c) Toyota
    4. d) data inadequate
  127. Who are three teachers?
    1. a) FGE
    2. b)EGA
    3. c)BGF
    4. d) none of the above
  128. Which of the following is correct?
    1. a) E is a male teacher who travels in Toyota
    2. b) E is a lady teacher who travels in Toyota
    3. c) G is a male teacher who travels in Maruti
    4. d)A is a male doctor who travels in Hyundai.
  129. Which of the following is not correct?
    1. a)E and B are engineers.
    2. b) A and E are teachers.
    3. c) C and D are doctors.
    4. d) F and B are engineers.
  130. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. square root of 51 is a rational number.
    2. pi is an irrational number.
    3. every irrational number is a real number.
    1. a) 1 and 3
    2. b) 2
    3. c) 2 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  131. Rs. 7300 is divided among 4 doctors, 3 teachers and 5 lawyers in such a way that 3 lawyers get as much amount as 2 teachers and 3 doctors get as much as amount as 2 lawyers. How much amount would each teacher get?
    1. a) 500
    2. b) 700
    3. c) 730
    4. d) none of the above
  132. A student obtained following marks in an examination: English -55, Gujarati-73, Maths-58, Physics-64 and Chemistry- 62. What is the weighted arithmetic mean if weights 1,2,1,3,3 are alloted to above subjects respectively?
    1. a)61.5
    2. b) 62.6
    3. c) 63.7
    4. d) 64.9
  133. The probability that a leap year has 53 Sundays is
    1. a) 1/7
    2. b) 2/7
    3. c) 3/7
    4. d) 4/7
  134. If Rs 1000 be invested at an interest rate of 5% and the interest be added to principal every 10 years, then the number of years in which it will amount to Rs 2000 is
    1. a) 16 years
    2. b)
    3. c)
    4. d)
  135. If 2 + (3x/1) / (1 + (x/1-x)) = 3, then value of x is
    1. a) 3/2
    2. b) 3/4
    3. c)1/2
    4. d)1/4
  136. If the sum of two numbers is 48 and highest common factor(HCF) and Lowest Common Factor(LCM) are 2 and 286 respectively. Then the sum of the reciprocals of the number is .....
    1. a)1/143
    2. b)12/143
    3. c)24/143
    4. d) none of the above
  137. A person travels equal distances with speed of 1 km/hr , 2 km/hr, 4 km/hr and takes a total of 3 hours and 30 minutes . What is the total distance the person covers?
    1. a) 3 Kms
    2. b) 6 Kms
    3. c) 12 Kms
    4. d) none of the above
  138. If Rs. 481 is divided among three persons in the ratio of (1/4):(4/6):(5/8), then the least share is.......
    1. a) 48
    2. b) 52
    3. c) 78
    4. d) none of the above
  139. For a given circle the angle of sector is 60 degrees, if the area of this sector is 132/7 cm2, what is the rdaius of circle?
    1. a) 6 cm
    2. b) 7 cm
    3. c) 8 cm
    4. d) 9 cm
  140. If the perimeter of isoceles triangle is (6 + 3 sq.rt2) meter, then the area of the triangle is
    1. a) 6 metre sq
    2. b) 36 metre sq
    3. c) 48 metre sq
    4. d) None of the above
  141. The sum of present age of A, B and C is 180 years. 12 years ago, their ages were in the ratio 1:2:3. What is present age of C?/
    1. a) 66
    2. b) 72
    3. c) 84
    4. d) none of the above
  142. (Directions for 142 to 144)
    In the following table, total production figures of 5 types of cars A,B,C,D and E in 5 years are given. Answer the given questions using this data.

    In which year the total production of all cars has seen maximum percenatge change from its previous year?
    1. a) 1996
    2. b)1997
    3. c)1998
    4. d)1999
  143. What is median of cars producedduring year 1997?
    1. a) 14250
    2. b)14300
    3. c)17460
    4. d) none of the above
  144. What is the average production of car D during all years?
    1. a) 13531
    2. b) 13535
    3. c) 13541
    4. d) none of the above
  145. Which number will come in place of (?) in following series?
    2,5,4,18,6,39,10,(?)
    1. a) 65
    2. b) 82
    3. c)105
    4. d) 125
  146. In a certain language "CHENNAI" is coded as "EJGPPK" then how will "KOLKATA" be written?
    1. LPMLCUC
    2. b) MQNMCVC
    3. c) MNKJZSZ
    4. d) IMJIYRY
  147. ( Directions from 147 to 150)
    Each question has a problem and two statements 1 and 2. You have to decide, if the information given in the statement is sufficient to answer the question. Indicate your answer as
    (A) if statement (1) is alone sufficient to answer the question.
    (B) if statement( 2) is alone sufficient to answer the question.
    (C) if statement (1) and (2) both together are needed to answer the question.
    (D) if statement (1) and (2) both together are not sufficient to answer the question.

    How is Brijesh related to Akash?
    1. Chetana, wife of Brijesh's only brother Amit does not have any siblings
    2. Vikas's wife Mitali is Chetana's friend.
    1. (A) if statement (1) is alone sufficient to answer the question.
    2. (B) if statement( 2) is alone sufficient to answer the question.
    3. (C) if statement (1) and (2) both together are needed to answer the question.
    4. (D) if statement (1) and (2) both together are not sufficient to answer the question.
  148. What day is the fourteenth of given month?
    1. The last day of month is Wednesday.
    2.The third Saturday of the month was on seventeenth.
    1. (A) if statement (1) is alone sufficient to answer the question.
    2. (B) if statement( 2) is alone sufficient to answer the question.
    3. (C) if statement (1) and (2) both together are needed to answer the question.
    4. (D) if statement (1) and (2) both together are not sufficient to answer the question.
  149. How is Q related to P?
    1. M and Z are brothers of Q and P is son of Z.
    2. Q is father of T.
    1. (A) if statement (1) is alone sufficient to answer the question.
    2. (B) if statement( 2) is alone sufficient to answer the question.
    3. (C) if statement (1) and (2) both together are needed to answer the question.
    4. (D) if statement (1) and (2) both together are not sufficient to answer the question.
  150. How many marks Pooja scored?
    1. Pooja's marks are exactly equal to the value of hypotenuse of a right angle traingle having values of two sides adjacent to right angle are 7 and 12 respectively.
    2. Pooja secured highest marks in class.
    1. (A) if statement (1) is alone sufficient to answer the question.
    2. (B) if statement( 2) is alone sufficient to answer the question.
    3. (C) if statement (1) and (2) both together are needed to answer the question.
    4. (D) if statement (1) and (2) both together are not sufficient to answer the question.
  151. Which of the following act is not considred as a part of the public policy formulation process?
    1. a) Identification of public problems
    2. b) Putting of public problems on policy agenda
    3. c) Formulation of policy proposal to deal the problems
    4. d) Evalution of the policy
  152. Which of the followind statements is correct?

    1. Digital governance has been legalized by the information technology act 2000 in india
    2. information technology act is a watershaed in conceptualizing administrative reforms in india
    3. Digital governance is an attack on bureaucratic red tabism
    1. a) Only 2 and 3
    2. b) only 2
    3. c) only 1 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  153. Which of the following is (are) the attributes of human rights?

    1. Inalienability
    2. Divisibility
    3. Interdependence
    1. a) Only 2 and 3
    2. b) only 1 and 3
    3. c) only 2
    4. d) 1,2 and 3
  154. The allocation of seats in the council of the states form the different states of the uniun of indian has been provided in which of the following schedule of the cansitution?
    1. a) First Schedule
    2. b) Second Schedule
    3. c) Third Schedule
    4. d) Fourth Schedule
  155. Which scheme was launched for the socio economic empowerment of adolescent girls and young women(AGYW)?
    1. a) Kishort
    2. b) Tejaswini
    3. c) Saksham
    4. d) sashaktikaran
  156. joint sitting of both the houses of parliment is allowed during wich of the following?

    1. Ordinary bill
    2. Money bill
    3. Constitution amendment bill
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) only 1
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 3
  157. The historic decision of the supreme court has accepted the ight to privacy, under the article 21 of indian constitution which guarantees right to left and personal liberty, as a fundamental right, which of the following areas will get affected because ofthis decision? 1. IPC section 377 2. Euthanasia
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  158. Which sentence of the following sentences is correct with referance to the provisions of the goverment of india act(1858)?
    1. a) it ended the system of double government by abolishing the bord of control and court of director
    2. b) it also catered to the establishment of new legislative councils for bengal
    3. c) Both A and B
    4. d) None of the above
  159. Which sentence of the following sentances is correct about the satutory bodies?
    1. a) Statutory bodies are set up by statutes which parliament and state legislatures can pass
    2. b) Statutory bodies are set up by statutes of the constitution
    3. c) Statutory bodies aree set up by statutes which parllament and state legislatures can't pass
    4. d) None of the above
  160. Which of the following statemetns are correct with referance to the article 371 of indian constitution?

    1. Article 371 provides the establishment of separate deveoopement boards for vidharbha, marthwada and rest of maharastra
    2.Article 371 provides the establishment of separate developement boards for kutch and rest of gujarat
    3. According to article 371 prime minister is authorized to assign governors of maharastra and gujarat would have special responsibilities for the above provisions.
    1. a) only 1 and 2
    2. b) 1, 2 and 3
    3. c) only 1 and 3
    4. d) only 2 and 3
  161. Recently constituted national SC/ST hub(NSSH) is functioning under the _______
    1. a) Ministry of social justice
    2. b) Ministry of skill developement and enterpreneurship
    3. c) ministtry of micro, small and medium Enterprises (MSEME)
    4. d) ministry of tribal affairs
  162. Which of the following statements is incorrect?

    1. Dr. B. R. Ambedkar was the chairman of drafting committe
    2. Jawaharlal nehru chaired the union constitution committee
    3. Sardar patel chaired provincial constitution committee
    4. Sardar patel chaired states committee (Committee for negotiating with states)
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 3
    3. c) Only 4
    4. d) only 2
  163. Which of the following statements with reference to the jurisf=diction of the supreme court are correct?
    1. The president can refer any matter of public interest to the supreme court of india to seek its opinion
    2. The Opinion given by the supreme court on a reference under advisory jurisdiction is not binding on the government
    3 The Supreme court under article 32 can issue writs for the enforcement of the fundamental rights of the citizens and for any other purpose
    1. a) only 1 and 3
    2. b) Only 1, 2 and 3
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) only 2
  164. The indian porliament can make any law for whole or any part of india for implementing international treaties___________
    1. a) Which the consent of all states
    2. b) with the consent of majority of states
    3. c) with the consent of states concerned
    4. d) None of the above
  165. Which of the following statements with reference to the no confidence motion in parliament are correct?

    1. There is no mention of a no confidence motion in the constitution
    2. A period of six months must elapse between the introduction of the one no confidence motion and another
    3. At least one hundred members must support a motion of no confidence motion 4. A motion of no confidence motion can ve introduces in the lok sabha only
    1. a) 1,2,3 and 4
    2. b) Only 2 and 4
    3. c) Only 1,2, and 4
    4. d) only 1 and 4
  166. At the commencement of the constitution of india, every person shall be a citizen of india who has his domicile in the territory of india and _______
    1. a) Who was born in the territory of india
    2. b) Either of whose parents was born in the territory of india
    3. c) Who has been ordinarily residing in the territory of india for not less than five years immediately preceding such commencement
    4. d) all of the above
  167. Which of the following is correct under article 18 of the indian canstitution?
    1. a) No title, not being a military or academic distinction, shall be conferred by the state
    2. b) no citizen of india shall accept any title from any foreign state
    3. c) No person who is not a citizen of india shall while he holds any office of profit or trust under the state accept without the consent of the president any title from any foreign state
    4. d) all of the above
  168. Which of the following statements is correct?

    1. The constitution amending power embodies in article 368 is subject to the doctrine of basic structure propounded by the supreme court in kesavanda bharati v. state of kerala
    2. For Constitution amendment prior permission of the president of india is required.
    3. The constitution amendment bill should initiate in lok sasbha
    1. a) only 1
    2. b) only 1 and 2
    3. c) only 3
    4. d) only 1 and 3
  169. In india if a religious community is accorded status of national minarity then which are the entitlements?

    1. They can establish and administer exclusive educational institutions.
    2. President automatically nominates a member in lok sabha
    3. They can driv benefit from PM's 15 pont programme of 2006
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) only 1 and 3
  170. Which of the following sentence is not correct with reference to the interstate council?

    1. It is established by the order of the president
    2. Its nature of dutied is defined by parliament
    3. its establishment is meant to serve the public interests
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) only 2
    3. c) only 1 and 2
    4. d) only 1 and 3
  171. Union public service commission is not consulted in the matters reiated to the ____________
    1. a) Methods of recruitment to civil services
    2. b) Disciplinary matters affecting a person serving under gorvenment of india is civil capacity
    3. c) Disciplinary matters affectiong a person serving under gorvenment of a state in a civil capacity
    4. d) The Manner in which effect may be given to the provisions of article 335
  172. Which of the following sentence is not correct with reference to the national pension system in india?
    1. a) it replaced the defined benifit pension system
    2. b) It has been affered to all the citizens on voluntary basis
    3. c) it is regulated by the pension fund regulatory and development authority
    4. d) the pension fund regulatory and develapment authority act was encated in the year 2003
  173. Which of the following statements are coffect with reference to the cild labour (Prohibition and regulation) amenddment act (1986) amended recently?

    1. To ban child labour below 14 years
    2. To prohibit employment of adolescent lebour aged 14 - 16 years in all sectors
    3. To prohibit employment of adolescent labour aged 14-18 years in hazardous sector
    4. To regulate their employment in non hazaedous sections
    1. a) only 1,2 and 3
    2. b) Only 1, 3 and 4
    3. c) only 2, 3 and 4
    4. d) 1,2,3,and 4
  174. Which of the followting statemetns are correct?

    1. Lok sabha and rajya sabha both follow the method of proportional representation for electing members
    2. Members of rajya sabha are elected by the elected members of the state legisiative assembilies
    3. Maximum strengh of lok sabha is fixed at 552 4. The voting age was reduced from 21 to 18 by the 61st constitutional amendment act (1988)
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1, 3 and 4
    4. d) only 2, 3 and 4
  175. Which of the following statements are correct?

    1. The governor can reserve certain types of bills passed by the state legisiature for the consideration of the president
    2. During finacial emergency the president may direct the state government to send money bills and related bills for his consideration
    3. The governor also enjoys absolute and suspensice veto like president of india
    1. a) only 1
    2. b) only 2 and 3
    3. c) only 1 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  176. Which of the following statements are correct with referance to the finacial bill?

    1. All money bills are financial bills but not all finacial bill are money bills
    2. Some types of finacial bills can be chaged or rejected by the rajya sabha
    3. some types of finacial bills can ve introduced in either of the houses lok sabha or rajya sabha
    4. All types of finacial bills can only be introduced in the lok sabha
    1. a) only 1 and 3
    2. b) only 2 and 4
    3. c) Only 1, 2, and 4
    4. d) only 1, 2 and 3
  177. Which of the following feature is included in the fundamental structure of the indian constitution?

    1. Judicial review
    2. Special leave to appeal by the supreme court
    3. Federal character
    4. Free and fair electrions
    1. a) only 1
    2. b) only 3 and 4
    3. c) only 1 and 4
    4. d) only 1, 3, and 4
  178. Which of the following statements are the provisions of the 44th constitutional amendment act (1978)?

    1. Restored the jurisdiction of the supereme court and high court in respect of judicial review and issues of writes
    2. replaced the term internal disturbance by armed rebellion with repect of national emergency
    3. The president can declared national emergency only on written recommendation of the cabinet
    4.Deleted the right to property from the list of fundamental rights and made it only a legal right
    1. a) Only 2 and 3
    2. b) only 1 and 2
    3. c) only 2, 3 and 4
    4. d) only 1, 2 and 3
  179. A new panchayat constituted upon the dissolution of a panchayat before the expiration of its term shall continue___________
    1. a) For next 5 years fram the date of its first meeting and no longer
    2. b) for the remainder of the period for which the dissalved panchayat would have continued had it not been dissolved
    3. c) Till it enjoys the pleasure of the governor
    4. d) till state legislative assebly allows it to continue
  180. Which unit of the following units is not functioning under prime minister office(PMO)?
    1. a) Department of atomic energy
    2. b) department of space
    3. c) National secutiry council
    4. d) National capital region planning board
  181. Which of the following statement is correct?

    1. The total strength of a legislative council shall not exceed 40 members subject to minimum of one third strerigth of legislative assembly
    2.The legislative council can have maximum of one sixth nominated members. these members are nominated by governor on the recommendation of president.
    1. a) only 1
    2. b) only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) neither 1 nor 2
  182. In which of the following circumtanced courts aare debarred to interfare in electoral matters?

    1.Delimitation of constituencies
    2. Allotment of seats to the constituencies
    1. a) only 1
    2. b) only 2
    3. c) botth 1 and 2
    4. d) neither 1 nor 2
  183. Which of the following are not neccessarilly the consequences of the prociamation of presidents rule in a state?

    1. Dissolution of the state legislative assembly
    2. Removal of the council of ministers in the state
    3. Dissolution of the local bodies
    1. a) only 1 and 2
    2. b) only 1 and 3
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1, 2, and 3
  184. Which of the following statements are correct with reference to the status of official language in india?

    1. Hindi written in devangari script is the official language of the union
    2. The constitution specifies the official language of different states
    3. All proceedings in the supreme court and in every high court shall be conducted in english only until parliament provides otherwise
    1. a) only 1 and 2
    2. b) only 1 and 3
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1, 2, and 3
  185. Though the council of ministers is collectives responsible to lok sabha the individual ministers are constitutionally responsible to:
    1. a) the prime minister
    2. b) the president
    3. c) the speaker
    4. d) None of the above
  186. What is the difference between vote on account and interim budget?

    1. the provision of a vote on account is used by a regular government while and interim budget is a provision used by a care taker government
    2. a vote on account only deals with the expenditure in government budget while an interim budget includes both expenditure and reciepts
    1. a) only 1
    2. b) only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) neither 1 nor 2
  187. Which of the following statements are true about GST council?

    1. The Quorum for its meeting is 50% of the total members.
    2. Central Government shall have weightage of 2/3rd of the votes and state government shall have 1/3rd weightage of the votes
    3. Council's decisions are taken by the majority of not less than 3/4th the weightage votes of the members present and voting
    4. Only the finance minister of the state in the GST meetings
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) only 2 and 3
    3. c) only 1,2, and 3
    4. d) 1,2,3 and 4
  188. Central information commission falls under __________ ministry of government of india
    1. a) Home affairs
    2. b) personnel public grievances and pensions
    3. c) ingormation and broadcasting
    4. d) Law
  189. Which of the following statements is not correct regarding personal immunity from legal action to the president Governors?
    1. a) the court cant compel the head of the state to perform any duty
    2. b) the head of the state is not answerable to any court for excercise of his duty
    3. c) the court is barred from issuing a notice to make the state answerable
    4. d) Personal immunity bars a Person to challenge the head of the state in the court of low
  190. Which of the following statements are correct with referance to the reservation of seats for representation of certain section of population in panchayat raj institution?

    1.Reservation of seats for scheduled castes as per the proportion of their population size in the state
    2. Reservation of seats for scheduled tribes is linked with their population size.
    3. Reservation of seats for backward classes is not neccarily linked with their population size
    1. a) 1,2 and 3
    2. b) only 1 and 2
    3. c) only 1 and 3
    4. d) only 2 and 3
  191. Which of the following statements are correct with reference to the vice president of India?

    1. When vice president of India acts as president of india he doesn't perform the duties of the chairperson of the council of states
    2. Vice president receivess salary and other allowances as ex officio chairman of the rajya sasbha not as vice president of india
    3. Whenever vice president acts as president of india he will not enjoy the powder immunities and privileges of president of India
    4. The constitution is silent on who performs the duties of vice president whrn vacancy occurs in the office Vice President
    1. a) only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 4
    3. c) Only 1, 2, and 4
    4. d) 1,2,3 and 4
  192. Which of the following statements are correct about anti defection law?

    1.A nominated member of a house will be disqualified if he joins any political party within six monts of his/her nomination
    2.If and independent legislator joins a political party he would lose membership
    3.An independent can choose to support any political party but should not attach himself to any political party
    4. If a sole member of a political party in an assembly joins another political party he will be sisqualified
    1. a) 1,2,3 and 4
    2. b) only 2, 3 and 4
    3. c) only 3 and 4
    4. d) only 1 and 4
  193. There are three categories of advocates who are entitled to practice law before the supreme court of india. Which of the following category is not in the list?
    1. a) Constitution advocates
    2. b) Senior Advocates
    3. c) Advocates on record
    4. d) other advocates
  194. Which of the following statements are corrrect with reference to writs issued by the supreme court and high courts in india?

    1. The Write of habeas corpus can be issued against public authorites only
    2. The write of mandamus cannot be issued against private individual or body
    3. the writ of prohibition can be issed only against judicial and quasi judicial authorities
    4. The writ of certiorari is available against legislative bodies and private individuals.
    1. a) only 1 and 2
    2. b) only 1 and 4
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) only 3 and 4
  195. Whichh of the following statements is incorrect with reference to the fundamental rights as enshrined in the indian constitution?

    1 All fundamental rights are available against the aribitrary action of the state only
    2. Some of them are legally enforceable while othe are not
    3. Parliament can curtail or repeal them but only through a constitutional amendment
    1. a) only 1
    2. b) only 2
    3. c) only 1 and 2
    4. d) 1, 2 and 3
  196. Which of the following statement is correct in the case when the prime minister of india belongs to the upper house of parliament?

    1. He will not be able to vote in his favour in the even of a no confidence motion
    2. He will not be able to speak on the budget in the lower house
    3. He can make statement only in the upper housse
    4. He has to become a member of the lower house within six months after being sworn in as the prime minister
    1. a) only 1
    2. b) only 1 and 2
    3. c) only 1, 2 and 3
    4. d) 1,2,3 and 4
  197. Which of the following statements is correct with reference to the chairman of the rajya sabha?

    1. He cannot preside over a joint sitting of the two houses of parliament
    2. He is a member of the house but cannot vote in the first instance
    3.When a resolution for his removal is under consideration he can speak and take part in the proceeding but without right to vote
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) only 2 and 3
    3. c) only 3
    4. d) only 1 and 3
  198. Which of the following statement regarding sessions of parlilament is icorrect?
    1. a) Adjourned sine die is done by the president while adjournment is done by the speaker
    2. b) Prorogation ends a session of the house while adjournment only ends a sitting
    3. c) Dissolution of the lok sabha happens either automatically or by the president
    4. d) Dissolution of the Rajya sabha cant take place because it is a permanent body
  199. Which of the following statement are correct with reference to constitution amendments?

    1. Private members cant introduce constitution amendment bill in parllament
    2. President cant refer back constitution amendment bill passed by parllament for reconsideration
    3. constitution amendmentbill requires special majority for its approval
    4. There cant be a joint session of parllament for passing a constitution amendment bill
    1. a) only 1 and 2
    2. b) only 2, 3 and 4
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) only 1,2, and 3
  200. Which of the following statement is incorrect with reference to indian Parllament?
    1. a) The appropriation bill musts be passed by both the house of parllament before it can be enacted into law
    2. b) No money shall be withdrawn from the consolidated fung of india except under the appropriation made by the appropriation act
    3. c) Finance bill is required for proposing new taxes but no another bill act is required for marketing changes in the rates of taxes which are already under operation
    4. d) None of the above

GPSC Class 1 & 2 Answer Key Paper 2 (All Sets)

Q. NoSet ASet BSet CSet DSet E
1C
2A
3
4
5
6
7
8
9B
10C
11
12
13
14
15
16C
17A
18B
19D
20C
21D
22A
23B
24A
25C
26C
27A
28C
29C
30A
31
32
33
34
35
36A
37B
38B
39A
40C
41
42
43
44
45
46C
47B
48B
49D
50A
51A
52B
53B
54B
55B
56D
57C
58D
59B
60A
61
62
63
64
65
66
67C
68B
69D
70
71
72D
73
74
75
76B
77C
78A
79D
80B
81D
82C
83C
84B
85D
86B
87B
88C
89B
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106B
107A
108A
109B
110C
111A
112B
113A
114D
115D
116D
117B
118A
119C
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129A
130D
131C
132A
133A
134B
135D
136C
137D
138B
139C
140A
141B
142D
143B
144C
145B
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156B
157
158B
159
160B
161
162
163
164
165
166D
167A
168A
169D
170B
171C
172D
173C
174C
175D
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187B
188
189B
190
191D
192
193
194
195
196A
197A
198B
199C
200B

GPSC Class 1 & 2 Answer Key GS Paper 2 - Score Calculator

The questions are in order as in Set (E)

  1. Which of the following constituents of salinity of seawater shares the least concentration?
    1. a) Sulphate
    2. b) Magnesium
    3. c) Potassium
    4. d) Chloride
  2. Which of the following statements are correct in context with Himalayan and Peninsular Rivers of India?
    1. The Brahmaputa is an antecedent river.
    2. The Himalayan river courses are more or less straight
    3. The peninsular river courses are serpentine
    4. The peninsular river valley courses are not deep.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 1 and 4
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 1 and 3
  3. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to 2011 census of India?
    1. Urban population in India was 31.15% to its total population.
    2. Rural population in Gujarat State was 57.40% to its population.
    3. Kerala has the highest urban population to its total population.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) 1,2 and 3
    3. c) Only 2
    4. d) Only 3
  4. Which of the following statement(s) with reference to Gujarati Language is(are) correct?
    1. Gujarati language belongs to the family of Indi-Aryan Western.
    2. Gujarati language belongs to the family of Indo-Aryan Central.
    3. Gujarati language speakers are at the sixth position among major languages spoken in India as per the 2011 Census of India.
    4. Gujarati language speakers are equal to the number of Urdu language speakers in India as per the 2011 Census of India.
    1. a) Only 1 and 4
    2. b) Only 1, 3 and 4
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 1 and 3
  5. Which of the following statements is (are) correct?
    1. Onam shifting cultivation is practised in Kerala.
    2. Podu shifting cultivation is practised in Andhra Pradesh and Odisha.
    3. Jhum shifting cultivation is practised in Madhyapradesh.
    4. Penda shifting cultivation is practised in Assam.
    1. a) Only 2
    2. b) Only 3 and 4
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) Only 1
  6. Which of the following statements are correct with reference to Iron and Steel industry in India?
    1. Rourkela Steel plant was built by the German technical cooperation.
    2. The Visvesvaraya iron and Steel plant at Bhadravati was set up with the Canadian assistance.
    3. The Hindustan Steel Limited's plant at Bhilai was set up under the Russian collaboration.
    4. Bokaro Steel plant was built under the British colloboration.
    1. a) Only 1 and 4
    2. b) Only 1, 3 and 4
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) Only 1 and 2
  7. Which of the following statement(s) is (are) correct with reference to the revised allotment of the identity numbers of the National Highways of India (NHs)?
    1. All North-South National Highways now have even numbers.
    2. All East-West National Highways now have odd numbers.
    3. The new number for hte longest NH in India is NH44.
    1. a) Only 2
    2. b) Only 1
    3. c) 1,2 and 3
    4. d) Only 3
  8. Which of the following statement(s) is(are) incorrect?
    1. Cyclones are usually associated with belts of rain, clouds and snow whereas anticyclones are generally free from precipitation.
    2. Cyclones are violent storms characterized by high wind rotating around a calm centre of low atmospheric prssure.
    3. The lifespan of a tropical cyclone may vary from one to three weeks.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 3
    4. d) 1 , 2 and 3
  9. Waves generated by earthquake , volcanic eruptions or underwater landslides reaching 15 meters or more in height devastating coasting communities are called _____
    1. a) Cyclones
    2. b) Tsunamis
    3. c) Extra Tropical Cyclones
    4. d) Coastal Floods
  10. Murray - Darling system, one amongst the greatest rivers in the world, is in which country?
    1. a) Canada
    2. b) Russia
    3. c) Australia
    4. d) Germany
  11. Which of the following cities of Gujarat lies in the north of Tropic of Cancer?
    1. a) Gandinagar
    2. b) Surendranagar
    3. c) Godhara
    4. d) Mehesana
  12. Which of the following two are linked by the Sethusamundram Ship Channel?
    1. a) Gulf of Mannar & Palk Strait
    2. b) Cape Comorin and Colombo
    3. c) Arabian Sea and Bay of Bengal
    4. d) none of the above
  13. What types of rocks are found in Chhotanagpur plateau?
    1. a) Igneous rocks
    2. b) Sedimentary rocks
    3. c) Metamorpic rocks
    4. d) Lava rocks
  14. The name Hurricane is given to tropical cyclone in _____
    1. a) The North Pacific Ocean
    2. b) Australia
    3. c) The North Atlantic Ocean
    4. d) The Bay of Bengal
  15. Which of the following pairs are correctly matched?
    1. Nainital Lake - Tectonic wetland
    2. Loktak lake - Oxbow wetland
    3. Lonar Lake - Crater wetland
    4. Chilka lake - Lagoon wetland
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 4
    3. c) Only 1 , 2 and 4
    4. d) 1,2 , 3 and 4
  16. Which of the following statement(s) is (are) correct with reference to the difference between Himalayan Rivers and Peninsular Rivers?
    1. The Himalayan Rivers rise in the snowfields and carry water throughout the year whereas the Peninsular are rainfed.
    2. Due to difference in character of the landforms the rivers of the Himalayan region follow highly serpentine courses whereas the rivers of the peninsular plateau flow through mostly straight channels.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2 and 4
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  17. Which of the following statements are correct with reference to the Alluvial Soils?
    1. These soils have occupied the whole of the northern Great Plains except the arid tracts of Rajasthan.
    2. These soils are fertile and utilized for growing Wheat and Rice.
    3. These soils are called regur.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) 1, 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) Only 2 and 3
  18. How immigration is different from Emigration? Identify the correct option.
    1. Migration of people into an area from outside is called immigration, whereas movement out of an area to other regions is called emigration.
    2. People moving from one area to another in search of seasonal employment is immigration while movement of people daily from one area to another area for employment purpose is emigration.
    1. a) Both 1 and 2
    2. b) Only 1
    3. c) Only 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  19. How the weather is different from climate ? Identify the correct option.
    1. Weather deals with average occurrence of the various weather elements.
    2. Climate deals with the day to day regional variations of climatic elements.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  20. Which of the following continents is known as a hollow continent because its population is very low in the central areas and concentrated around its margins?
    1. a) Africa
    2. b) Australia
    3. c) South America
    4. d) Europe
  21. Which one of the following planets doesn't go around sun from west to east ?
    1. a) Mercury
    2. b) Mars
    3. c) Jupiter
    4. d) Venus
  22. Some heat is received by atmosphere even after sunset from .
    1. a) Terrestrial radiation
    2. b) Invisible solar radiation
    3. c) Latent heat
    4. d) Albedo effect
  23. Among the following types of forest, which has the highest species diversity?
    1. a) Temperate forests
    2. b) Tropical forests
    3. c) Temperate deciduous forests
    4. d) Temperate grass lands
  24. Maximum number of Indian islands are located in ..
    1. a) Bay of Bengal
    2. b) Arabian Sea
    3. c) Gulf of Mannar
    4. d) Senthil Sea
  25. The mighty civilizations of Roman and Greek flourished in ..
    1. a) Savanna Region
    2. b) Temperate Region
    3. c) Mediterranean Region
    4. d) Equatorial Region
  26. Which of the following statements regarding 2011 census for Gujarat is(are) correct?
    1. The growth rate of population during the period from 1901 to 2011 is 564%
    2. Thelowest sex ratio was observed in Tapi District.
    3. Anand and Surat were the districts in top five in terms of literacy rate.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) Only 2 and 3
  27. Consider the following statements related to Lakshadweep islands and choose the correct ones :
    1. The Eleven Degree channel separates the Amindivi island in the north and Cannannore islands in the south.
    2. Lakshadweep group of islands are of tectonic origin.
    3. Minicoy is the largest island in the Lakshadweep group of islands.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1, 2 and 3
  28. Which of the following statement(s) is(are) correct with referene to Marine National Parks?
    1. Marine National Park in Gulf of Kutch is sitated on the southern shore of the Gulf in the Devbhumi Dwaraka District of Gujarat and it is the first National Marine Park of India.
    2. Gahirmatha is the first and the only Marine Sanctuary of Orissa,where Olive Ridely sea turtles migrate in huge numbers.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  29. The Himalayan drainage system has evolved through a long geological history. These rivers are responsible for different erosional as well as depositional structures during their course. Which of the following are results of depositional activity of the Himalayan Rivers?
    1. River Terraces
    2. Ox-bow lakes
    3.Braided channels
    4. Alluvial Fans
    5. Natural Levees
    1. a) Only 1, 4 and 5
    2. b) Only 1 and 4
    3. c) Only 2, 3 , 4 and 5
    4. d) Only 2, 3 and 4
  30. Which of the following statement(s) is(are) correct in relation to WesternGhats?
    1. The Western Ghats are the main reason for the monsoon rain in the western coast of India.
    2. Western Ghats are locally known as Sahyadri in TamilNadu and Nilgiri hills in Telangana.
    3.Heights of the Western Ghats decrease from north to south.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 2
  31. . Have no natural satellites
    1. Mercury and Venus
    2. Earth and Mars
    3. Jupiter and Saturn
    4. Uranus and Neptune
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 2, 3 and 4
  32. Out of the fiver southern states : Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu and Telangana , which state shares boundaries with the maximum number of Indian States?
    1. a) Telangana only
    2. b) Karnataka only
    3. c) Andhra Pradesh and Telangana
    4. d) Tamil Nadu and Kerala
  33. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to the Net Sown Area (NSA) of any region?
    1. The net sown area and the area sown more than once together are called gross cultivated area.
    2. The total land area on which crops are grown in a region is called net sown area.
    3. In India , about 47% of total reporting area is under the net sown area.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1, 2 and 3
  34. There is a place 'A' with longitude 45" east , there is another place 'B' with longitude 75" east. If local time at place 'A' is 1100 Hrs what would be local time at place 'B'?
    1. a) 1200 Hrs
    2. b) 1300 Hrs
    3. c) 1000 Hrs
    4. d) 1220 Hrs
  35. The tribal population in Andaman island largely belongs to the ..
    1. a) Australoid race
    2. b) Caucasoid race
    3. c) Mongoloid race
    4. d) Negrito race
  36. Which of the following statement(s) is(are) correct about the rocks in the Earth?
    1. Rocks are commonly divided into igneous rocks, sedimentary rocks and metamorphic rocks.
    2) Igneous rocks are formed by cooling, solidificaiton and crystallization of hot and molten magma found below the earth crust.
    3. Sedimentary rocks are formed by changes in pre-existing rocks under the influence of high temperature , pressure and chemically active solutions.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 3
    4. d) Only 2
  37. Which of the following statement(s) (is) are correct about the Forests in India?
    1. Major regions of Tropical Evergreen Forests in India are Western Ghats, Plateau of Shilong, Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep.
    2. Major trees in the Tropical Deciduous Forests are Teak, Sal, Mango, Bamboo and Sandal.
    4. The National Forest Policy of 1988 proposed 33% of the total geographical area should be under forest/tree cover.
    1. a) Only 1 , 2 and 3
    2. b) Only 1, 2 and 4
    3. c) Only 2, 3 and 4
    4. d) Only 2 and 3
  38. Which of the following statements are correct with reference to the Coral Reefs in India?
    1. Coral reefs are the counterpart to the tropical rain forest in terms of species diversity and biological productivity in the Ocean.
    2. The major reef formations in India are restricted to the Gulf of Mannar, Pal bay, Gulf of Kutch, Andaman and Nicobar Islands and the Lakshadweep Islands.
    3. All the coral reefs in India are fringing reefs.
    4. The coral formations of the Gulf of Kutch represent one of the extreme northern limits of corals in the Indian Ocean.
    1. a) Only 1, 2 and 3
    2. b) Only 1, 2 and 4
    3. c) Only 2, 3 and 4
    4. d) Only 2 and 3
  39. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to the Biodiversity Hotspot?
    1. A biodiversity hotspot is a biogeography region with significant levels of biodiversity that is threatened with destruciton.
    2. To qualify as a biodiversity hotspot, a region must meet two strit criteria : It must contain at least 500 species of vascular plants as endemic and it has to have lost at least 50% of its primary vegetation.
    3. Western Ghats is a biodiversity hotspot in India.
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 2
    4. d) 1 , 2 and 3
  40. Which of the following matche(s) is(are) incorrect?
    1. Nathu La pass : Sikkim and Tibet
    2. Palakkad gap pass : Kerala and Tamil Nadu
    3. Shipki La pass : Arunachal Pradesh and China
    4. Zoji La pass : Kashmir Valley and Ladak
    1. a) Only 1
    2. b) Only 3
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) Only 2 and 4
  41. Singapore lies in .. Zone
    1. a) Equatorial rain
    2. b) Tropical summer rain
    3. c) Sub-tropical dry
    4. d) none of the above
  42. In India ,which among the following decades are referred as the period of population explosion?
    1. a) 1921-1951
    2. b) 1901 - 1921
    3. c) 1981-2001
    4. d) 1951-1981
  43. Which of the following statements isn't correct?
    1. a) Peninsular India is separated part of Australia
    2. b) Africa and Latin America are part of Gondwana land
    3. c) The disruption of Gondwana land began inCenozoic Era.
    4. d) The disruption of Gondwana land began in Mesozoic Era.
  44. Which of the following statements isn't correct ?
    1. a) Indus river originates from the Tibet Plateau
    2. b) Jhelum river originates in Kashmir valley
    3. c) The Ravi rises in the Chamba District of Himachal Pradesh
    4. d) Sutlej Originates from Rohtang Pass.
  45. The soda granite rocks belonging to the Dharwar system in the Subaranrekha river valley of Chhotanagpur has
    1. a) Tin
    2. b) Mainloy copper and uranium deposits
    3. c) Bauxite
    4. d) Gold deposits
  46. Which one of the following pairs of the states of India is associated with the highest and the lowest sex ratio respectively as per the 2011 Census of India?
    1. a) Kerala , Jammu and Kashmir
    2. b) Madhya Pradesh and Haryana
    3. c) Kerala and Haryana
    4. d) Meghalaya and Punjab
  47. Which of the following groups of rivers of India originates beyond India?
    1. a) Bharamputra , Ganga and Sutlej
    2. b) Bharmputra, Kosi and Lohit
    3. c) Bharamputra, Indus and Yamuna
    4. d) Bharamputra, Sarayu and Lohit
  48. The term Green Bonus is related with .
    1. a) Indian space programme
    2. b) Environment and Forest
    3. c) Agriculture
    4. d) Indian Military
  49. Which of the following statements is correct about the Datum Line?
    1. a) It is a divide between Rann of Kutch and Kathiyawar Plateau
    2. b) It is a natural divide between the Himalayas and the great northern plain
    3. c) It is a imaginary line which passes through the magnetic poles of the earth.
    4. d) It is an imaginary horizontal line used as a reference for measuring heights and depths.
  50. Kalol, Singereni, Tehri and Kurnool are serially associated with
    1. a) Petroleum , Coal , Hydro electricity , Solar Power
    2. b) Solar Power, Hydro electricity, Petroleum , Coal
    3. c) Petroleum, Hydro electricity, Coal, Solar Power
    4. d) Petroleum, Solar Power, Coal , Hydro electricty
  51. Which of the following are the parts of the Social Infrastrucutre in India?
    1. Transport
    2. Housing
    3. Health , Sanitation
    4. Energy
    5. Education
    1. a) Only 2, 3 and 5
    2. b) Only 1 , 2 and 4
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) Only 1,2,3 and 5
  52. SEZs are not exempted from which of the following taxes?
    1. a) Stamp Duty
    2. b) Minimum Alternative Tax
    3. c) Electricity Duty
    4. d) none of the above
  53. Which of the following rate of inflation directly affects the end-consumer behavior?
    1. a) Wholesale price index
    2. b) Consumer price index
    3. c) Both a and b
    4. d) None3
  54. Per Capita income of Gujarat at current prices, in comparison to per capita income of India, at current prices is .
    1. a) Lower
    2. b) Higher
    3. c) Equal
    4. d) none of the above
  55. The Indian monetary system is based on which of the following methods?
    1. a) Fixed Fiduciary System
    2. b) Minimum Reserve System
    3. c) Proportional Reserve System
    4. d) Maximum Fiduciary System
  56. The Phrase - 'Zero Defect and Zero Effect' is associated with the campaign
    1. a) Atal Innovation Mission
    2. b) Startup India
    3. c) Standup India
    4. d) Make in India
  57. To whom of the following does the Aam Admi Yojana provide social security?
    1. a) All labourers in the rural areas
    2. b) All labourers in the urban areas
    3. c) Persons between the age group of 18 years and 59 years under 48 identified vocational/occupational groups/rural landless households
    4. d) All labourers living in both urban and rural areas
  58. Funds collected through provident fund and small savings are part of which funds of the Government?
    1. a) Contingency Fund
    2. b) Consolidated Fund
    3. c) Reserve Fund
    4. d) Public Account Fund
  59. From the following which of the five states together accounted for 70% exports of India in 2017-18
    1. a) Gujarat, Karnataka, Tamil nadu, Kerala and Maharashtra
    2. b) Gujarat, Karnataka , Tamil nadu , Telangana and Maharashtra
    3. c) Gujarat , Karnataka , Andhra Pradesh , Maharashtra and Punjab
    4. d) Gujarat, Maharashtra , West Bengal, Karnataka and Kerala
  60. In Budget speech of 2018-19, The Finance Minister referred to 'Operation Green'. This term includes
    1. a) Tornato, Onion and Potatoes
    2. b) Tomato, Wheat and Paddy
    3. c) Coriander, Paddy and Green gram
    4. d) Apples , Papaya and Mangoes
  61. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to Gender Development Index?
    1. The Index measures gender gaps in human development achievements
    2. It accounts for disparities between woman and men in three basic dimensions of human development - health , knowledge and living standards
    3. It is released by World Economic Forum
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1, 2 and 3
  62. Which of the following statements are correct with reference to the National Population Policy introduced in India in the year 2000?
    1. The immediate objective was to meet needs of contraception, health infrastructure , health personnel and to provide integrated services for basic reproductive and child health care.
    2. The medium term objective was to lower down the total fertility rates tothe replacement level by 2010.
    3. The long term objective was to achieve a stable population by 2045.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1, 2 and 3
  63. Which of the following Vision Documents represent BIG 2020 of Government of Gujarat?
    1. a) Blue print for incubation in Gujarat 2020
    2. b) Blueprint for infrastruture in Gujarat 2020
    3. c) Blueprint for industries in Gujarat 2020
    4. d) Blueprint for information in Gujarat 2020
  64. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. Special category State have some common characteristics like having special socio-economic or geographical problems, high cost of production , etc.
    2. The special incentives packages for such States are also implemented by Ministry of Commerce and Industry.
    3. Himachal Pradesh, Odisha, the North Eastern States are included in this category
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1
    4. d) 1, 2 and 3
  65. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to the Socio-Economic Survey of Gujarat(2017-18) ?
    1. Gujarat is the 3rd largest producer of milk in the country.
    2. Gujarat is the 2nd largest producer of cotton, groundnut and condiments and spices in India.
    3. Gujarat has higher unemployment rate among the States of India.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) Only 2 and 3
  66. Which of the following statements are correct with reference to the certain steps taken by the Government of Gujarat to mitigate different kinds of risks in the State?
    1. 'Apadamitra' involves training of community volunteers in conducting basic search and rescue operations during emergencies
    2. National Cyclone Risk Mitigation Project to construct 100 multipurpose cyclone shelters in collaboration with IMF and Japan .
    3. Five emergency response centers to be constructed at Rajkot, Surat , Vadodara,Gandhidham and Gandhinagar
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1, 2 and 3
  67. What is theLiquidity Adjustment Facility Corridor in India?
    1. a) The Difference between CRR and SLR
    2. b) The Difference between Bank Rate and Repo rate
    3. c) The Difference between Repo rate and Reverse Repo rate
    4. d) The difference between Bank rate and Call Money Market rate
  68. Which of the following includes the correct indicators of the Economic Development?
    1. Real Gross Domestic product
    2. Real per Capita Income
    3. Unemployment
    4. Poverty
    5. Human Development Index
    1. a) Only 1 , 2 and 3
    2. b) Only 2, 4 and 5
    3. c) Only 1, 2 and 5
    4. d) Only 3 and 4
  69. A systematic record in the form of double entry book keeping balance sheet comprising all economic transactions between one country and rest of the world during any given period time is called as ..
    1. a) Deficit of trade
    2. b) Terms of Trade
    3. c) Balance of trade
    4. d) Balance of Payments
  70. The Public Revenue and Public Expenditure , including public debt, are designed to achieve social economic and sustainable economic development with low inflation and lower unemployment is denoted by .
    1. a) Fiscal Policy
    2. b) Investment Policy
    3. c) Monetary Policy
    4. d) Taxation Policy
  71. The major driver of the GDP growth between 2012-13 and 2015-16 and again in 2016-17 has been ..
    1. a) Private Inestment Expenditure
    2. b) Consumption Expenditure
    3. c) Export Growth
    4. d) Tax Revenue
  72. Which of the following statement(s) regarding Treasury bill in India is(are) correct?
    1. It is issued by Government of India.
    2. It is issued by Reserve Bank of India.
    3. It is issued to raise short term funds for private sector.
    4. It is issued to raise short term funds for Government of India.
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 4
    4. d) Only 2 and 4
  73. The main aim of National Mission for Green India(GIM) is to -
    1. a) Protect , restore and enhance India's diminishing forest cover and responding to climate change
    2. b) Reduce pollution in 10 most polluted cities of India
    3. c) Increase the use of non-commercial sources of energy
    4. d) Encourage the use of alternative sources of energy
  74. Asia's first EPZ was set up in ..
    1. a) Shanghai , China
    2. b) Kandla , India
    3. c) Katunayake, Sri Lanka
    4. d) Karachi , Pakistan
  75. According to the quick estimates of 2016-17, the highest share in the State economy of Gujarat is of .
    1. a) Primary Sector
    2. b) Tertiary Sector
    3. c) Secondary Sector
    4. d) Export Sector
  76. According to which of the following scheme(s) Government of Gujarat will provide interest subvention upto 6% , to train 50,000 skilled and semi-skilled workers in rural areas?
    1. Mukhyamantri Gramoday Yojana
    2. Mukhyamantri Apprenticeship Yojana
    3. The Bajpai Bankable Scheme
    4. manav Kalyan Yojana
    1. a) Only 1 and 4
    2. b) Only 1
    3. c) Only 4
    4. d) Only 1, 2 and 4
  77. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to free trade agreement (FTA)?
    1. FTAs are arrangements between two or more countries or trading blocs that primarily agree to reduce or eliminate customs tariff and no tariff barriers on substantial trade between them.
    2. Each memeber sets its own tariffs on imports from non-member.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  78. Which of the following statement(s) is (are) correct with reference to the reason(s) for Cyclical Unemployment?
    1. Cyclical nature of business
    2. Recession in global market
    3. People keep changing from one job to another
    4. Mismatch between the jobs aailable and the skill levels of the unemployed.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 3
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 1 and 4
  79. What is the main theme of Vibrant Gujarat Global Summit 2019?
    1. a) Sustainable Economic and Social Development
    2. b) Gujarat Going Global
    3. c) Gujarat : Global Business Hub
    4. d) Shaping of a new India
  80. Recently which of the following sectors has been granted infrastructure status by the Government?
    1. a) Transport
    2. b) Logistics Sector
    3. c) Health
    4. d) none of the above
  81. The differene between the Gross National Product (GNP) and Net National Product (NNP) is equal to the ..
    1. a) Consumer Expenditure on Durable Goods
    2. b) Direct Tax Revenue
    3. c) Indirect Tax Revenue
    4. d) Captial Depreciation
  82. Which of the following is(are) covered under non-Plan expenditure with reference to Union Budget?
    1. Defence Expenditure
    2. Interest Payments
    3. Salaries and Pensions
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) 1, 2 and 3
    4. d) Only 1 and 3
  83. It is proposed to impose a Social Welfare Surcharge by abolishing which of the following Cess as per the Union Budget 2018-19?
    1. Education Cess
    2. Coal Cess
    3. Swachh Bharat Cess
    4. Secondary and Higher Education Cess
    1. a) Only 2 and 3
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 1 and 4
    4. d) 1, 2, 3 and 4
  84. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to India's Wholesale Price Index (WPI)?
    1. The base year of WPI has been revised from 2004-2005 to 2011 - 12
    2. In the revised services , WPI will continue to constitute two major groups namely primary atricles and manufactured products.
    3. Prices used for compilation don't include indirect taxes in order to remove impact of fiscal policy in the new series of WPI.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1, 2 and 3
  85. Which of the following statements are incorrect regarding the estimation of poverty in India?
    1. The poverty line in Inida is income based.
    2. The poverty line was originally fixed in terms of income food requirements in 1978.
    3. Food requirements were based on calories standards for individuals in rural and urban areas in 1980 and the cost of procuring the food grains equivalent to calories was fixed as the poverty line.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  86. According to the Economic Survye 2017-18, which of the following is(are) the vital factor(s) for economic development of India?
    1. Promoting inclusive employment intensive industry
    2. Building resilient infrastructure.
    3. Promoting sustainable development goals of UNO
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 3
    4. d) 1, 2 and 3
  87. Which of the following statement(s) is (are) correct?
    1. Under the interest Subvention Scheme(ISS), farmers can avail of short term crop loans up to Rs.3 Lakhs payable within one year at only 7% per annum
    2. The ISS also provides for an additional subvention of 3% for prompt repayment within a year.
    3. The ISS is given by Central Government to NABARD for refinance to public sector banks , private sector banks, cooperative banks and regional rural banks.
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 3
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) 1,2 and 3
  88. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. Universal Basic Income (UBI) is a welfare programme in which all citizens receive an unconditional sum of money from the government.
    2. Financial inclusion is crucial for the success of UBI in India.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  89. Balanced Budget means a budget with zero ..
    1. Monetized Deficit
    2. Fiscal Deficit
    3. Revenue Deficit
    4. Primary Deficit
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Only 3
    4. d) Only 1 and 4
  90. The concept of 'Mahalnobis Distance' was developed to ..
    1. a) Guess the production capacity of an area and expected yield
    2. b) Estimate the industrial production
    3. c) Estimate the five year plan target
    4. d) Estimate the rate of growth of an economy
  91. Which of the following statements is correct with reference to the economic growth of Indian Economy in 2017-18 as compared to 2016-17?
    1. a) Growth of Indian Economy was accelerating while that of world economy was decelerating
    2. b) Growth of Indian economy was decelerating while that of world economy was accelerating
    3. c) Growth of both Indian and world economy was accelerating
    4. d) Growth of both Indian and world economy was decelerating
  92. Financial Action Task Force (FATF) has reently decided to put up which of the following countries under its Grey List?
    1. a) Pakistan
    2. b) Syria
    3. c) Turkey
    4. d) Russia
  93. India has become a .. as per Central Electricity Authority during the year 2016-17.
    1. a) Net Exporter of Power
    2. b) Net importer of Power
    3. c) is neither an exporter nor importer of power
    4. d) There is no cross border trade of power in the world
  94. Which of the following indicators is also used while calculating Multidimensional Poverty Index?
    1. a) Access to Electricity
    2. b) Access to Telephone
    3. c) Maternal Mortality Rate
    4. d) Access to Higher Educatoin
  95. Union Minister talked about newly revamped department DIPAM in the budget of 2018. It is related to ..
    1. a) Investment and Public Asset Management
    2. b) Industry and Profit Management
    3. c) Industrial Productivity and Mechanical Development
    4. d) There is no such Department
  96. The Health Dimension in Human Development Index is assessed by ..
    1. a) Infant Mortality Rate
    2. b) Life Expectancy Rate
    3. c) Death Rate
    4. d) none of the above
  97. Which of the following were launched by the Government of India following the advice of the World Bank?
    1. New Agricultural Strategy
    2. Food Coroporation of India
    3. Public Distribution System
    4. Agricultural Prices Commission
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2, 3 and 4
    3. c) Only 1 and 4
    4. d) 1,2,3 and 4
  98. Which of the following statements are correct?
    1. NHB residex is India's first official Housing Price Index launched in 2007.
    2. Ahmedabad has shown a consistent rise in its index value since the launch.
    3. The calculation is based on four quarter moving average and the index is an initiative of National Housing Bank.
    1. a) Only 2 and 3
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) 1,2 and 3
  99. Which of the following has/have launched Agricultural Marketing and Farm Friendly Reforms Index?
    1. Ministry of Agriculture and Farmer's Welfare
    2. The National Institution for Transforming India (NITI Aayog)
    3. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
    1. a) Only 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 3
    4. d) Only 1 and 3
  100. Identify recent developments in the area of fiscal prudence and consolidation from the following options :
    1. Devising the twin concepts of 'Monetized Deficit' and 'Primary Deficit'
    2. Redifining the Idea of 'Fiscal Deficit'
    3. Abolishing the classification of development and non-development categories of expenditure
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  101. IOWave 18 is a mock drill started under IOC/UNESCO. This mock drill is related to .
    1. a) Naval Warfare
    2. b) Coast Guard Trials
    3. c) Tsunami
    4. d) Earthquake in Mountains
  102. Every year National Nutrition Week is observed during 1st to 7th September. The theme of year 2018 is .
    1. a) Go further with food
    2. b) Better Nutrition : Key to Development
    3. c) Life Cycle approach for better Nutrition
    4. d) Nutrition for Nation
  103. Union Ministry of Health and Family Welfare released draft character of Patients Rights. In this regard which of the following statements are correct?
    1. This was prepared by Natinal Human Rights Commission (NHRC)
    2. The patients have 17 rights
    3. It was recommended by the National Council of Clinical Establishments
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  104. Which of the following Indian players is brand ambassador of Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)?
    1. a) Hima Das
    2. b) Mary Kom
    3. c) P.V. Sindhu
    4. d) Kidambi Srikanth
  105. Which of the following US companies collaborated with TATA to make F-16 jet wings in India by TASL?
    1. a) Dassault - Falcon
    2. b) Jaguar
    3. c) Lockheed Martin
    4. d) Typhoon
  106. With which of the following countries has India signed the Commission Compatibility and Security Agreement (COMCASA) is September this year?
    1. a) Russia
    2. b) USA
    3. c) Japan
    4. d) Australia
  107. What is the name of the 2018 anti terrorism military exercise of Shanghai Cooperation Organization (SCO) in which both India and Pakistan took part along with other partners?
    1. a) Peace Mission
    2. b) Mission Friendship
    3. c) Mission Cohesion
    4. d) Mission Solidarity
  108. To show case the innovation and build a platform to shape the future of mobility, NITI Aayog has hosted the first summit in New Delhi named ..
    1. a) Move : Global Mobility Summit 2018
    2. b) Speed : Global Mobility Summit 2018
    3. c) Connect : Global Mobility Summit 2018
    4. d) Net Connect Summit 2018
  109. Which of the following districts are covered by Aspirational District Programme?
    1. Dang
    2. Narmada
    3. Chhota Udaipur
    4. Dahod
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 4
    3. c) Only 3 and 4
    4. d) Only 1 and 3
  110. Which among the following was (were) the mascot of 2018 Asian Games?
    1. Kaka
    2. Atung
    3. Bhin-Bhin
    4. Zhim
    1. a) Only 1
    2. b) Only 3
    3. c) Only 1, 2 and 3
    4. d) 1,2,3 and 4
  111. Bombay Natural History Society opened its first regional centre at ..
    1. a) Chilka Lake
    2. b) Nal Sarovar
    3. c) Kolleru Lake
    4. d) All of the above
  112. Which of the following naval ships of India took part in KAKADU 2018 in Australia?
    1. a) INS Kalvari
    2. b) INS Sahyadri
    3. c) INS Arihant
    4. d) INS Kakoon
  113. With which of the following countries did India sign an agreement Mobilize your city for urban planning?
    1. a) France
    2. b) Russia
    3. c) USA
    4. d) Abu Dhabi
  114. Which of the following countries announced 120 million Euros for Clean Ganga Mission?
    1. a) France
    2. b) Switzerland
    3. c) Finland
    4. d) Germany
  115. Which of the folllowing statements are correct about ISRO's Gaganyaan Mission?
    1. The manned mission to space will have 3 crew members
    2. It will be in space for nearly one week and conduct experiments on Micro gravity
    3. India will be the 4th country after the USA , Russia and China to send humans to space.
    4. India's Gaganyaan programme for manned space flight will be launched by 2025.
    1. a) Only 2 and 3
    2. b) Only 3 and 4
    3. c) Only 1 and 4
    4. d) Only 1, 2 and 3
  116. India opened Zokhawthar immigration check post recently along the . Border
    1. a) Bangladesh
    2. b) China
    3. c) Bhutan
    4. d) Myanmar
  117. Moving on, Moving Forward - A Year in Office book was written by .
    1. a) Ramnath Kovind
    2. b) Venkaiah Naidu
    3. c) Justice Deepak Mishra
    4. d) none of the above
  118. According to the report of UN World Tourism Organization, India stands at .. Rank in South Asian Region in number of Tourists in the year 2017?
    1. a) First
    2. b) Second
    3. c) Third
    4. d) Fourth
  119. Which of the following recent bill(s) of Government of Gujarat was (were) rejected by the President of India?
    1. a) The Gujarat Agricultural Lands Ceiling (Amendment) Bill 2015
    2. b) The Gujarat Agricultural Lands Ceiling (Amendment) Bill 2017
    3. c) Both A and B
    4. d) Neither A nor B
  120. Recently 10 states along the international borders were identified for developing forward areas as a part of Border Area Development Programme (BADP) for 2018-19. Which of the following States is not in the list?
    1. a) West Bengal
    2. b) Gujarat
    3. c) Assam
    4. d) Manipur
  121. Which of the following sentences are correct with reference to Ease of Living Index 2018 by Ministry of Housing and Urban Affairs, Government of India?
    1. The Survey was carried out in 111 cities of India.
    2. Kolkata didn't participate in the survey
    3. Ease of Living Index framework comprises four pillars, i.e Institutional , Economical , Social and Physical
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  122. Which of the following statements regarding Water Aerodromes to improve air connectivity is(are) correct?
    1. Places in Odisha, Andhra Pradesh, Gujarat, Assam and Maharashtra have been identified for this scheme.
    2. A water Aerodrome licence would be valid for 5 years.
    3. Sabarmati River Front and Sardar Sarovar Dam have been identified under this scheme
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  123. The two new Space Research Technology Centers proposed by the Central Government are at
    1. a) Jammu and Agartala
    2. b) Chandigarh and Gangtok
    3. c) Delhi and Izwal
    4. d) none of the above
  124. According to Quality Council of India (QCI) which of the following railway stations ranked top among the A1 Category Railway stations?
    1. a) Vijayawada
    2. b) Pune
    3. c) Jodhpur
    4. d) Nagpur
  125. Which of the following statement(s) with reference to recently passed Criminal Law Act (Amendment) 2018 are correct?
    1. Life imprisonment or Death Sentence has been provided for rapist of girls under 12 years.
    2. The minimum punishment in case of rape of women has been increased from seven years to 10 years, extendable to life improsionment.
    3. The punishment for gang rape of a girl below 16 years will be imprisonment for the rest of life of the convict.
    4. In case of rape of a girl under 16 years, the minimum punishment has been increased from 10 years to 20 years, extendable to life imprisonment.
    1. a) 1, 2 , 3 and 4
    2. b) Only 2,3 and 4
    3. c) Only 3 and 4
    4. d) Only 1
  126. Which of the following tribal languages of India got its own Wikipedia editionin its own OL Chiki script?
    1. a) Gondu
    2. b) Bihu
    3. c) Santhali (Santali)
    4. d) Bhil
  127. Which of the following statement(s) is(are) incorrect?
    1.The National Commission for Backward Classes Bill was passed by 123rd Amendment.
    2. The Commission would supersede the rights of State Governments related to Backward Classes.
    3. The Bill repealed the National Comission for Backward Classes Act (1933)
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 2
    4. d) Only 2 and 3
  128. Central Government proposed to use holoram based colored stickers to indicate nature of fuel in vehicles. In this regard which of the following pairs is(are) incorrectly matched?
    1. Light Blue Colour - Petrol and CNG vehicles
    2. Orange - Diesel vehicles
    3. Green - Electric vehicles
    4. Black - Air Fuel
    1. a) Only 2 and 4
    2. b) Only 3 and 4
    3. c) Only 1
    4. d) 1,2,3 and 4
  129. Which of the following statement(s) is(are) correct about Aditya - L1 mission of India?
    1. It is ISRO's first mission to study the solar corona.
    2. It is an intercontinental Ballistic Missile developed by India and Russia.
    3. It will be launched by the year 2025.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 3
    4. d) Only 3
  130. India pitches for declaring 2019 as international year of . With the food and Agriculture Organization of UN.
    1. a) Rice
    2. b) Organic Farming
    3. c) Commercial crops
    4. d) Millets
  131. To which of the following countries did India provide financial assistance for the construiton of Postal Highway Project?
    1. a) Srilanka
    2. b) Bhutan
    3. c) Nepal
    4. d) Myanmar
  132. Which of the following statement(s) is(are) incorrect with reference to Missile Helina?
    1. It is an indigenously developed guided missile
    2. The missile is guided by an infrared imaging Seeker.
    3. It is a helicopter launched version of the Prithvi Missile
    1. a) Only 2
    2. b) Only 3
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 1 and 3
  133. Recently Bureau of Energy Efficiency and Alliance for an Energy Efficient Economy released the State Energy Efficiency Preparedness Index. Gujarat is .. In this index.
    1. a) Achiever
    2. b) Front runner
    3. c) Contender
    4. d) Aspirants
  134. Ministry of Culture , Government of India recently launched Seva Bhoj Yojana. Which of the following agencies Institutions is(are) eligible under this scheme?
    1. a) Orphanages
    2. b) Religious and Charitable institutions
    3. c) Registered Labour Organizations
    4. d) All of the above
  135. Logo and Tagline for Geographical Indications was launched by Government of India.Which of the following is its tagline?
    1. a) Amulya Bharat
    2. b) Amazing India
    3. c) Eternal Value of incredible India
    4. d) Invaluable Treasures of Incredible India
  136. Which of the following Indian State is hosting 2018 Men's Hockey World Cup?
    1. a) Gujarat
    2. b) Karnataka
    3. c) Odisha
    4. d) Andhra Pradesh
  137. Which of the following statements are incorrect with reference to the Outstanding Parliamentarian Award in India?
    1. Only Lok Sabha members are eligible to get this award.
    2. Members from Lok Sabha and Rajya Sabha are eligible to get this award.
    3. President of India will selet the awardees for this award.
    4. The Award committee will be headed by Vice President of India.
    1. a) Only 1 and 4
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 3 and 4
    4. d) Only 1, 3 and 4
  138. Which of the following statement(s) is (are) incorrect regarding the Government of India Notification of health warnings on all tobacco product packets?
    1. 'Tobacco Causes Cancer'
    2. 'Tobacco or Your Family - Any one'
    3. 'Tobacco Causes Painful Death'
    4. 'Quit Today Call 1800-11-2356'
    1. a) Only 1 and 4
    2. b) Only 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 3
  139. Five thematic reports on Sustainable Development in Indian Himalayas Region were launched by
    1. a) United Nations
    2. b) Ministry of Environment , GOI
    3. c) NITI Aayog
    4. d) All of the above
  140. According to the Public Affairs Index 2018,Gujarat ranked .. In best governed State in the Country.
    1. a) 5th
    2. b) 6th
    3. c) 3rd
    4. d) 1st
  141. Which of the following Indian indigenous sport(s) has (have) received the recognition from Olympic Council of Asia recently?
    1. a) Kabaddi
    2. b) Kho Kho
    3. c) Both A and B
    4. d) none of the above
  142. Which of the following statements are incorrect about National Register of Citizens?
    1. The cut-off date for the membership claim under NRC is midnight of March 24, 1971.
    2. Assam and Tripura are the only States in the country that have NRC
    3. Assam Accord was signed between the Centre and the Assam Government that promised identification and deportation of illegal immigrants
    4. Supreme Court directed the Government to update the NRC in a time bound manner under the Citizenship Rules 2003.
    1. a) Only 2 and 3
    2. b) Only 1, 2 and 3
    3. c) Only 2, 3 and 4
    4. d) 1,2,3 and 4
  143. Which of the following cities of Gujarat is placed in the list of top 10 of Overall Emissions and Energy Consumption Rankings released by Centre for Science and Environment?
    1. a) Surat
    2. b) Ahmedabad
    3. c) Vadodara
    4. d) none of the above
  144. Which of the following States has bagged first rank in the assessment by National Level Ranking Framework for implementation of Amrut Scheme?
    1. a) Odisha
    2. b) Gujarat
    3. c) Andhra Pradesh
    4. d) Telangana
  145. Which of the following statements are incorrect regarding India Post Payments Bank?
    1. India Post Payments Bank started under Department of Posts,Ministry of Communications.
    2. India Post Payments Bank started with 51% of Government of India equity
    3. India Post Payments Bank can accept up to rupees one lakh per account from individuals.
    4. India Post Payments Bank is not offering any current accounts under this scheme.
    1. a) Only 2, 3 and 4
    2. b) Only 2 and 4
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) Only 3 and 4
  146. Which of the following statements about Arogyamitras under Pradhan Mantri Arogya Yojana is(are) correct?
    1. National Skill Development Corporation will train the Arogyamitras through Skill Development Centers.
    2. The Arogyamitras will act as an interface between the beneficiaries and system.
    3. One crore Arogyamitras will be trained under this scheme.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) Only 2
  147. Which of the following statement(s) is(are) incorrect about India's first Biofuel flight?
    1. It travelled from Shimla to Delhi
    2. The flight was operated by Air India.
    3. It used completely Biofuel during its travel.
    4. This biofule was developed by IIT Delhi
    1. a) 1,2, 3 and 4
    2. b) Only 2, 3 and 4
    3. c) Only 3 and 4
    4. d) Only 4
  148. The 1st Edition of BIMSTEC Military Exercise MILEX - 18 was inauguarted in Pune (India) . Which of the following two BIMSTEC countries didn't send their troops?
    1. a) Bhutan and Myanmar
    2. b) Bhutan and Thailand
    3. c) Thailand and Nepal
    4. d) Nepal and Srilanka
  149. India signed an MoU with 6 States for Lakhwar Yamuna Basin Project in Uttarakhand for Project management .Which of the following States isn't in the list?
    1. a) Uttar Pradesh
    2. b) Rajasthan
    3. c) Himachal Pradesh
    4. d) Madhya Pradesh
  150. Which of the following statement(s) is(are) incorrect regarding the recently declared Drone Regulations 1.0 by Government of India?
    1. Air Space has been portioned into 3 zones.
    2. Yellow Zone is considered as No Flying Zone
    3. Green Zone is considered as Automatic Permission Zone
    4. Users will be required to do registration every time whenever they use drones.
    1. a) Only 1 and 4
    2. b) Only 2 and 4
    3. c) Only 4
    4. d) Only 2 and 3
  151. Scientists from the Botanical Survey of India have identified new plant species and named it as Drypetes Kalamii after the name of Dr. A.P. J. Abdul Kalam . From which State was this specie discovered ?
    1. a) Andhra Pradesh
    2. b) West Bengal
    3. c) Mizoram
    4. d) Assam
  152. What are the Third Generation Biofules?
    1. a) They are produced from vegetation grown in the wastelands
    2. b) They are produced using specially engineered energy crops as its energy source
    3. c) They are produced from non food crops
    4. d) They are produced using food crops
  153. Which of the following statemet(s) is (are) correct?
    1. Nuclear Fusion can provide more energy than Nuclear Fission.
    2. The radioactive pollution generated in the Nuclear Fission is harmful for living organisms.
    3. Fuels required for Nuclear Fission reaction are difficult to obtain.
    1. a) Only 2 and 3
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 2
    4. 1,2 and 3
  154. Which of the following pairs is incorrectly matched?
    1. a) INS Chakra Nuclear Powered
    2. b) Sindhughosh Class Diesel Electric Submarine
    3. c) INS Kalvari - Scorpene Class
    4. d) none of the above
  155. Which of the following waves can be used to study the universe outside the Earth's atmosphere?
    1. Microwaves
    2. Gamma-Rays
    3. Sound waves
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2
    3. c) 1,2 and 3
    4. d) Only 3
  156. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. In IVF or testtube baby an egg is fertilized by a sperm and transferred into the uterus
    2. IVF child is genetically identical to his /her parents.
    3. In IVF the child carries the DNA of his /her mother only
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1,2 and 3
  157. In which of the following aliments is Stem Cell Therapy not useful?
    1. a) Kidney related ailments
    2. b) Hypertension
    3. c) Liver damage
    4. d) Vision impairment
  158. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. Lasers can be made from a solid or a liquid medium but not from a gaseous medium.
    2. Lasers are highly collimated beams of light.
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  159. In which one of the following categories of protected areas in India local people aren't allowed to own privated lands?
    1. a) Biosphere Reserves
    2. b) National Parks
    3. c) World Heritage Sites
    4. d) All of the above
  160. Which of the following places has maximum biodiversity and endemic animals?
    1. a) Eastern Ghats and West Bengal
    2. b) Western Ghats and Eastern Himalays
    3. c) Thar Desert and Punjab
    4. d) Nicobar and Kerala
  161. Which of the following types of Laser is used in Laser Printer?
    1. a) Semiconductor Laser
    2. b) Excimer Laser
    3. c) Dye Laser
    4. d) Gas Laser
  162. Ozone Layer prevents entry of which of the following rays in the atmosphere?
    1. a) UV-B only
    2. b) UV-A only
    3. c) UV-C only
    4. d) Both UV-B and UV-C
  163. Which of the following fuels has minimum Nitrogen content?
    1. a) Gobar gas
    2. b) CH4
    3. c) LPG
    4. d) CNG
  164. Which of the following is an artificial non-saccharide sweetner used as a sugar substitute?
    1. a) Glucose
    2. b) Fructose
    3. c) Galactose
    4. d) Aspartame
  165. Homes in urban areas have satellite TV Dishes. What is the most common frequency band of DTH signals?
    1. a) K
    2. b) Ka
    3. c) Kn
    4. d) Ku
  166. Polar orbits are preferred for remote sensing of Earth due to
    1. a) Global Coverage
    2. b) Higher resolution
    3. c) Snow cover mapping
    4. d) All of the above
  167. If we examine a winter night thermal image of an area, water bodies will appear compared to land
    1. a) Brighter
    2. b) Darker
    3. c) Same
    4. d) Can't be seen
  168. ISRO has retrieved a module in Bay of Bengal under space capsule recovery experiment . This experiment is goint to help ISRO in ..
    1. a) Manned space Mission
    2. b) Chandrayaan - 2 mission
    3. c) Remote sensing of ocean
    4. d) Navigation mission
  169. INSAT-3D is a satellite placed in geostationary orbit. It is primarly used for .
    1. a) Communication
    2. b) Telecommunication
    3. c) Navigation
    4. d) Weather forecast
  170. Prediciton of potential fishing zones in maritime States of India is based on the derivation of which of the following parameters from satellite?
    1. a) Salinity and wind velocity
    2. b) Temperature and ocean color
    3. c) Cloud height and waves
    4. d) none of the above
  171. In our homes, the typical electric power parameters are in India
    1. a) 220V AC, 60 Hz frequency
    2. b) 110VAC, 60Hz frequency
    3. c) 220V AC, 50Hz frequency
    4. d) 440V AC, 50 Hz frequency
  172. Which of the following are the main air pollutants from the industry through usage of conventional energy sources?
    1. a) Nitrogen and Hydrogen sulphide
    2. b) Nitrogen and sulphur
    3. c) Nitrogen and Carbon Dioxide
    4. d) Sulphur Dioxide and Nitrous Oxide
  173. The main role of Bureau of Energy Efficiency is ..
    1. a) To manufacture energy efficient appliances and inspect accreditation procedure
    2. b) To prepare standards and labels of appliances and specify accreditation procedure
    3. c) To advise government to control the low efficient appliance manufacturing industries
    4. d) To inspect all the industries and advise on energy efficient equipment to them
  174. According to 2014 estimations, India is . In the list of countries regarding the amount of CO2 emissions from fossil fuel combination
    1. a) first
    2. b) second
    3. c) third
    4. d) fourth
  175. What is the name of NASA's Solar Probe launched recently to explore corona region of the Sun?
    1. a) Corona Solar Probe
    2. b) Voyager Solar Probe
    3. c) Atlantis Solar Probe
    4. d) Parker Solar Probe
  176. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. A block chain is a growing list of records, called blocks, which are linked using Cryptography.
    2. Block chains which are readable by the public are widely used by crypto currencies
    1. a) Both 1 and 2
    2. b) Only 2
    3. c) Only 1
    4. d) Neither 1 nor 2
  177. Which of the following virus infections during pregnancy can cause infants born with microcephaly?
    1. a) Rota
    2. b) Zika
    3. c) Nipah
    4. d) HSV2
  178. Under Indian Forest Act (1927) which of the following is the correct classification of forest?
    1. a) Grass lands, tropical forest, wetlands
    2. b) Wildlife Sanctuary , national park, Biosphere reserves
    3. c) Grassland , Wildlife Sanctuary, National Parks
    4. d) Protected Forests , Reserved Forests, Village Forests
  179. Which of the following is(are) not example(s) of Cloud Service?
    1. Google Drive
    2. MeghRaj
    3. Dropbox
    4. Windows Explorer
    1. a) Only 2
    2. b) Only 4
    3. c) Only 3 and 4
    4. d) Only 1 , 2 and 4
  180. The phenomenon of exchange of genetic material between two chromosomes during sexual reproduction is called ..
    1. a) Chromosomal recombination
    2. b) Chromosomal crossover
    3. c) Chromosomal translocation
    4. d) Chromosomal rearrangement
  181. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to Geographical Indication (GI) :
    1. A geographical Indication is primarily an agricultural , natural or a manufactured product originating from a definite geographical territory.
    2. As of now Kachchhi Kharek, Gir Kesar Mango and Bhalia Wheat are the only three agricultural products having geographical indications in Gujarat
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Both 1 and 2
    4. d) Neither 1 nor 2
  182. Which of the following statements are correct with reference to the National Biotechnology Department Strategy (2015-2020) (Strategy-II)?
    1. Establish India as a world class Biomanufacturing hub for developing and developed markets.
    2. Empower, scientifically and technologically India's incomparable human resources.
    3. Discourage usage of inspired discovery research.
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) 1,2 and 3
  183. India is not yet a member of which of the following multilateral groups?
    1. Nuclear Suppliers Group
    2. Wassenar Arragement
    3. Australia Group
    4. Zanger Group
    1. a) Only 1
    2. b) Only 3
    3. c) Only 1 and 4
    4. d) Only 4
  184. Which of the following challenges are envisaged in the agriculture policy : Vision 20207
    1. Bridging yield crops
    2. Emphasis on rain fed ecosystems
    3. Disintegrated nutrient management
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1 and 2
    4. d) 1,2 and 3
  185. Which of the following statement(s) is(are) correct with reference to Kharai Camel?
    1. These camels are well adapted to both Dry Land as well as coastal ecosystem and can thrive on high saline water and tolerate high TDS (Total Dissolved Salts).
    2. They have excellent swimming capacity in sea water.
    3. They graze mainly on mangrove and other saline species
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1
    4. d) 1, 2 and 3
  186. The Montreus record is a register of
    1. Wetland sites under threat of anthropogenic activities.
    2. Endangered species of tropical and subtropical Fauna.
    3. Coastal cities under direct threat of consequences of global warming
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Only 2 and 3
    4. d) 1, 2 and 3
  187. Terminator Gene is
    1. a) Help in terminating flowering
    2. b) Help in terminating seed germination
    3. c) Used in Hybridization
    4. d) Help in terminating biopesticide
  188. A lake with an inflow of domestic sewage rich in organic waste may result in
    1. a) Drying of the lake very soon due to algal bloom
    2. b) An increased production of fish due to lot of nutrients
    3. c) Death of fish due to lack of Oxygen
    4. d) Increased population of aquatic food with web organisms
  189. The planned Chhaya Mithi Virdi nuclear power project in Gujarat which has been shifted to Kovvada (Andhra Pradesh) will be constructed in collaboration with which foreign industrial house?
    1. a) Roasatom
    2. b) Westinghouse Electric
    3. c) EDF and GE
    4. d) none of the above
  190. Solar Energy in India is more efficeint
    1. If we fix the orientation of the solar panels towards eastern direction
    2. If we fix the orientation of the solar panels towards western diretion
    3. If we fix orientaiton of the solar panels towards southern diretion
    4. If we fix orientation of the solar panels towards Northern Direction
    1. a) Only 1
    2. b) Only 1 and 2
    3. c) Only 3
    4. d) 1,2,3 and 4
  191. The Multi Application Solar Telescope (MAST) is at . Solar Observatory
    1. a) Bengaluru
    2. b) Mount Abu
    3. c) Sriharikota
    4. d) Udaipur
  192. A is intended for natural resources monitoring and management and it operates from a Sun Synchronous Polar Orbit (SSPO).
    1. a) Communication Satellite
    2. b) Navigation Satellite
    3. c) Remote Sensing Satellite
    4. d) None of the above
  193. Which of the following statement(s) is(are) incorrect?
    1. Computer is capable of processing only Digital signals.
    2. Appropriate software is required for processing the data
    3. Computer is capable of processing Digital as well as Analog Signals.
    4. Computer is capable of analyzing both quantitiative and qualitative data
    1. a) Only 1
    2. b) Only 2
    3. c) Only 3 and 1
    4. d) Only 2 and 4
  194. According to the information Technology Act (2008) CERT - In has been designated to serve as the national agency to perform which of the following functions in the area of cyber security?
    1. Collection, analysis and dissemination of information on cyber incidents
    2. Forecast an alerts of cyber security incidents
    3. Emergency measures for handling cyber security incidents
    4. Coordination of cyber incident response activities
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 1 and 3
    3. c) Only 2 and 4
    4. d) 1, 2 , 3 and 4
  195. Which of the following statements is correct?
    1. a) Dissolved Oxygen of a water body is expected to be high when its temperature is low
    2. b) Dissolved Oxygen of a water body is expected to be high when its temperature is high
    3. c) Dissolved Oxygen of a water body is expected to be low when its temperature is low
    4. d) Dissolved Oxygen of a water body is independent of its temperature.
  196. Polar Stratospheric Clouds are associated with which of the following?
    1. a) Ozone layer depletion
    2. b) Greenhouse effect
    3. c) Acid Rain
    4. d) Artificial Rain
  197. Which of the following statement(s) is(are) correct?
    1. Mangalyaan is India's Mars orbiter Mission, which was launched towards the Red planet in November 2013.
    2. Mangalyaan made India the third Asian Nationa to reach Mars Orbit.
    3. The total cost of the mission is around INR 450 crore, which is the least expensive Mars Mission till date.
    1. a) Only 1 and 3
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 2
    4. d) 1,2 and 3
  198. Which of the following statements isn't correct?
    1. a) Increase in carbon dioxide levels in the atmosphere will lead to increase in the rate photosynthesis
    2. b) Increase in carbon dioxide levels in the atmosphere will lead to decrease in the rate of photosynthesis
    3. c) Increase in carbon dioxide levels in the atmosphere will cause a net transfer of carbon dioxide from the atmosophere to the oceans.
    4. d) Increase in the carbon dioxide levels will lead to a rie in the global average temperature of earth.
  199. The Gujarat Livelihood Promotion Company (GLPC) has joined hands with Cental Salt Marine and Chemical Research Institute (CSMCRI) to encourage seaweed cultivation along the state coast. Which of the following statements are correct with reference to the same?
    1. In Gujarat, Seaweed culture can be best developed along the coast lines of Amreli and Kutch districts.
    2. Seaweeds provide valuable source of raw material for industries like health , food, medicine , pharmaceuticals , textiles, fertilizers and animal feed.
    3. Chemicals from red seaweeds such as alginicacid, mannitol , laminarin, fucoidinand iodine are extracted on a commercial basis.
    4. Seaweeds are rich in minerals , vitamins , trace elements and bioactive substances and called as medical food of the 21st century.
    1. a) Only 1 and 2
    2. b) Only 2 and 3
    3. c) Only 1,2 and 4
    4. d) Only 1,2 and 3
  200. With respect to electricity generation and transmission , Wheeling Charges referst to
    1. a) Fixed charges for installation of Solar panel inhomes
    2. b) Changes for tansmission of electricity from one place to another transmission lines or grid
    3. c) Penalities for exceeding the allowed amount of electricity usage
    4. d) Charges for failing to pay the electricity bill

GPSC Civil Services Prelims 2018 Expected cut off marks

Cut off will be updated on October 23, 2018

About GPSC Prelims Answer Key and Cut off 2018

GPSC class 1 & 2Answer Key 2018 and GPSC Cut Off has been prepared by the team NeoStencil in collaboration with its partner Institutes. The GPSC Prelims Exam 2018 conducted on 21st October 2018 for 212 posts of Gujarat Civil Services Class 1 and 2 officers. NeoStencil is the first to launch the GPSC Pre Answer Key 2018 with explanations and sources as soon as the exam ceases, for the benefit of the candidates who would like to get a fair idea of how they performed and check their answers. GPSC class 1 & 2 Question Paper with Answer Sheet 2018 Answer Key will be helpful to assess your exam performance and check your eligibility for the next level.

GPSC Question Paper with Answer not only includes answers for Paper 1 and Paper 2 but also the complete question paper for candidates along with detailed explanations and their sources. GPSC Civil Services Prelims Answer Key 2018 helps to determine GPSC Cut Off 2018 based on a large number of students and experienced teachers from Delhi s top IAS coaching institutes. Register now on NeoStencil for access and download the GPSC Answer Key 2018 with detailed explanations and their sources.

Prepared by Top Institutes in India

NeoStencil offers courses through its unique LIVE learning platform for UPSC/IAS - IES/GATE - SSC CGL and State PCS exams where you can access classrooms and test series program of the best teachers of India, from the comfort of your home. Students preparing for various Civil Services exam through NeoStencil and its associated institutes have secured 43 out of top 100 ranks and more than 530 total selections in the IAS Results in 2017. If you are interested in UPSC/IES/SSC/GATE/State PCS Online preparation from Top Institutes in India, please feel free to check the multitude of courses we have for LIVE Online Classes for IAS/IES/SSC and other state services.

Download GPSC Exam Syllabus & Exam Pattern

GPSC Exam Pattern

GPSC Exam Syllabus


0 Comments




Your email address will not be published. Required Fields are marked*