CGPSC Prelims Answer key 2019 | Question Paper, Answers and Cut-off

 

CGPSC Prelims Answer Key 2019 - All Sets

Check comprehensive Chattisgarh Public Service Commission Prelims 2019 Answer Key. CGPSC Prelims GS Paper Answer Key (all sets) with detailed solutions and sources is LIVE now!

We also have a score calculator for you to check your score instantly!

CGPSC Pre Answer Key 2019 with Questions for Paper 1 - All Sets

Q. NO SET A SET B SET C SET D
1 C      
2 A      
3 C      
4 B      
5 A      
6 B      
7 C      
8        
9 D      
10 NA      
11 D      
12 D      
13 A      
14        
15 A      
16 B      
17 D      
18 C      
19 A      
20 A      
21 B      
22 A      
23 A      
24 C      
25 D      
26 D      
27 C      
28 C      
29 B      
30 B      
31 D      
32 B      
33 D      
34 B      
35 C      
36 B      
37 B      
38        
39 D      
40 A      
41 C      
42 B      
43 D      
44 A      
45 B      
46 A      
47 B      
48 C      
49 D      
50 B      
51        
52 B      
53 A      
54        
55 A      
56 B      
57 C      
58 D      
59        
60 B      
61        
62 B      
63 C      
64 C      
65        
66 C      
67 D      
68 C      
69 A      
70 C      
71        
72 A      
73 A      
74 C      
75 C      
76 A      
77 B      
78        
79 D      
80 B      
81        
82 C      
83 A      
84 A      
85        
86        
87 C      
88 C      
89        
90        
91        
92        
93 C      
94 A      
95 B      
96 D      
97 B      
98        
99 D      
100 C      

CGPSC Prelims 2019 Score Calculator GS Paper I

How to use Score Calculator

  • For every question attempted by you, choose the corresponding option which you have marked by clicking on the radio bucket on the right of every option.
  • Make sure you choose the option attempted by you to ensure your accurate score.
  • Once you have marked all options, fill in the form.
  • Click on the Check Result button.

The questions are in order as in Set A

  1. Malanjkhand in Madhya Pradesh is the leading producer of which one of the following minerals?
    1. a) Iron ore
    2. b) Manganese
    3. c) Copper ore
    4. d) Bauxite
  2. Which one of the following iron and stell plant is loacted neither on iron ore area nor on coalfield but approximately at the midway between them?
    1. a) Jamshedpur
    2. b) Bhadravati
    3. c) Durgapur
    4. d) Bokaro
  3. Which of the following ranges is the most recent one?
    1. a) Aravallis
    2. b) Vindhyanchal Range
    3. c) The Himalayas
    4. d) The Eastern Ghats
  4. In which of the following States Sundarvan mangrove is located?
    1. a) Gujarat
    2. b) West Bengal
    3. c) Odisha
    4. d) Andhra Pradesh
  5. Which of the following industries uses bauxite as a principal raw material ?
    1. a) Aluminium
    2. b) Cement
    3. c) Fertilizer
    4. d) Ferro manganese
  6. Which of the following is the leading soyabean producing state?
    1. a) Maharashtra
    2. b) Madhya Pradesh
    3. c) Uttar Pradesh
    4. d) Gujarat
  7. In which of the following states population of Scheduled Tribes is largest in the country in 2011?
    1. a) Mizoram
    2. b) Gujarat
    3. c) Madhya Pradesh
    4. d) Maharashtra
  8. Which one of the following types of migration has controlled most in population movement in India in 2017?
    1. a) Rural to rural
    2. b) Urban to rural
    3. c) Rural to urban
    4. d) Urban to urban
  9. Who formed the 'Satya Shodhak Samaj'?
    1. a) B.R.Ambedkar
    2. b) Keshavchandra Sen
    3. c) Pandita Ramabai
    4. d) Jyotiba Phule
  10. Who among the following established the Department of Archaeological Survey?
    1. a) Lord Curzon
    2. b) Lord Minto
    3. c) Lord Hardinge
    4. d) Lord Chelmsford
  11. Which one of the following rulers did not combine towards the expansion of Buddhism?
    1. a) Harshavardhan
    2. b) Kanishka
    3. c) Ashoka
    4. d) Pushyamitra Shunga
  12. Who of the following rulers' constructed a road from East Bengal to Peshawar called Sadak - E - Azam ?
    1. a) Akbar
    2. b) Jahangir
    3. c) Islamsha
    4. d) Sher Shah
  13. Which ruler founded the city of Agra?
    1. a) Sikander Lodi
    2. b) Akbar
    3. c) Feroz Tuglaq
    4. d) Shahjahan
  14. At the time of National Movemeent who started 'Dash Roja' periodical?
    1. a) Mohammad Ali Jinnah
    2. b) Abdul Gaffar Khan
    3. c) Lala Lajpat Rai
    4. d) Bal Gangadhar Tilak
  15. What was the name of the newspaper published by Mahatma Gandhi in South Africa?
    1. a) The Indian Opinion
    2. b) National Herald
    3. c) Leader
    4. d) The Pioneer
  16. Measures of distribution of income :
    1. a) Philip Curve
    2. b) Lorenz Curve
    3. c) Marshall Curve
    4. d) Lafer Curve
  17. Which Committee recommended aboliton of tax rebates under Section 88?
    1. a) Shome Committee
    2. b) Chelliah Committee
    3. c) Rangarajan Committee
    4. d) Kelkar Committee
  18. Economic Survey of India is related to
    1. a) Planning Commission
    2. b) Reserve Bank of India
    3. c) Ministtry of Finance
    4. d) Finance Commission
  19. Which of the following may be a possible pH value of an acidic solution?
    1. a) 6
    2. b) 7
    3. c) 8
    4. d) 9
  20. When a ray of light travels from a denseer medium to a rarer medium then
    1. a) it speeds up and bends away from the normal
    2. b) It speeds up and bends towards the normal
    3. c) It slows down and bends away from the normal
    4. d) It slows down and bends towards the normal
  21. The basic difference between an AC generator and a DC generator is that
    1. a) AC generator has an electromagnet while a DC generator has permanent magnet.
    2. b) AC generator has slip rings while the DC generator has a commutator
    3. c) DC generator will generate a higher voltage
    4. d) AC generator will generate a higher voltage
  22. What will be happened if President summons for the joint session of Parliament and in the meantime Lok Sabha dissolved?
    1. a) Join session will be held in scheduled time
    2. b) Joint session will be cancelled
    3. c) Joint session will be held after composition of New Lok Sabha
    4. d) Bill will be lapsed
  23. Which of the language is not included in the VIII Schedule of the Constitution?
    1. a) English
    2. b) Hindi
    3. c) Sanskrit
    4. d) Urdu
  24. Who certifies the money bill?
    1. a) President
    2. b) Vice-President
    3. c) Speaker
    4. d) Council of Ministers
  25. Which of this is the legislative power of the President according to constitution?
    1. a) To summon the session of Parliament
    2. b) To prorogate the session of Parliament
    3. c) To adjourn the meeting of Parliament
    4. d) To promulgate ordinance
  26. What are the restrictions in the freedom to manage religious affairs in the Article 26 of the constitution?
    i) Public Order
    ii) National Security
    iii) Education
    iv) Morality
    v) Helath
    vi) Secularism
    1. a) (i) (ii) (iii)
    2. b) (ii) (iii) (v)
    3. c) (ii) (iv) (vi)
    4. d) (i) (iv) (v)
  27. In which article of the constitution the Adult Suffrage is recongnised?
    1. a) Article 324
    2. b) Article 325
    3. c) Article 326
    4. d) Article 327
  28. In which article of the constitution 'Equal Protection of Law' is provided?
    1. a) Article 12
    2. b) Article 13
    3. c) Article 14
    4. d) Article 15
  29. Who won the election for the post of President Maldiv in September, 2018?
    1. a) Nashid
    2. b) Ibrahim Mohamed Solih
    3. c) Manu Atri
    4. d) Rashid Khan
  30. Which country has won the SAIF Suzuki Cup 2018 Football Competition?
    1. a) India
    2. b) Maldives
    3. c) Sri Lanka
    4. d) France
  31. Which country's Human Development Index rank is first as per Human Development Report 2018?
    1. a) Switzerland
    2. b) Germany
    3. c) Ireland
    4. d) Norway
  32. In October 2018, whch Economists has been appointed as Economic Counsellor and Director of the IMF's Research Department?
    1. a) Raghuram Rajan
    2. b) Geeta Gopinath
    3. c) Y.M. Deosthalee
    4. d) C. Rangarajan
  33. Which Abhiyan has been inagurated by Prime Minister Narendra Modi on 15th September , 2018?
    1. a) Jhum Cultivation
    2. b) Ayushman Bharat
    3. c) Blue Economy
    4. d) Swachhata Hi Seva
  34. Who has been awarded with Rajiv Gandhi Khel Ratna award in 2018 for weightlifting?
    1. a) Virat Kohli
    2. b) S. Mirabai Chanu
    3. c) Niraj Chopra
    4. d) Manoj Sarkar
  35. In which state Halam , Notiya tribes are mainly seen?
    1. a) Maharashtra
    2. b) Kerala
    3. c) Tripura
    4. d) Chhattisgarh
  36. In which year 'Bio Diversity Act' was passed in India?
    1. a) 2000
    2. b) 2002
    3. c) 2010
    4. d) 2017
  37. Who is the Chief Justice of High Court of Himachal Pradesh?
    1. a) Acharya Deovrata
    2. b) Suryakant
    3. c) Girish Sahani
    4. d) Shekhar Mande
  38. In which city 'Rastriya Vyosree Yojana' for senior citizen's is started in 2017?
    1. a) Mumbai
    2. b) Nashik
    3. c) Rajpur
    4. d) Nagpur
  39. Name of the light combat aircraft developed by India :
    1. a) Brahmos
    2. b) Astra
    3. c) Chetak
    4. d) Tejas
  40. Which one of the following is a microbial insecticide?
    1. a) Bacillus thuringiensis
    2. b) Bacillus subtilis
    3. c) Bacillus polymyxa
    4. d) Bacillus brevis
  41. Baking soda is
    1. a) Na2CO3
    2. b) NaHCO3. 6H2O
    3. c) NaHCO3
    4. d) NaCO3.10H2O
  42. Geo stationary satellite revolves at
    1. a) Any height
    2. b) At fixed height
    3. c) Height above pole
    4. d) Height which depends upon its mass
  43. The doctrine of Apurva is related to
    1. a) Charvaka
    2. b) Jaina
    3. c) Bauddha
    4. d) Mimamsa
  44. The author of 'Vinaya - Patrika' is
    1. a) Tulsidas
    2. b) Surdas
    3. c) Kabir
    4. d) Keshavdas
  45. Who accepts only Perception?
    1. a) Jaina
    2. b) Charvaka
    3. c) Bauddha
    4. d) Samkhya
  46. Who is propounder of Nyaya Philosophy?
    1. a) Gautam
    2. b) Kapil
    3. c) Shamkara
    4. d) Vallabha
  47. Syadvada' is related to
    1. a) Charvaka
    2. b) Jaina
    3. c) Bauddha
    4. d) Samkhya
  48. Which of the following is a renewable source of energy?
    1. a) Coal
    2. b) Petroleum
    3. c) Biomass
    4. d) Kerosene
  49. The Indian Institute of Remote sensing is located at
    1. a) Bengaluru
    2. b) Hyderabad
    3. c) Ahmedabad
    4. d) Dehradun
  50. When is International Yoga Day celebrated?
    1. a) 2 April
    2. b) 21 June
    3. c) 5 June
    4. d) 21 May
  51. Raipur district is not from the following :
    1. a) District have maximum population
    2. b) District have maximum male population
    3. c) District have maximum rural populaton
    4. d) District have maximum male female ratio of population
  52. Drama theatre constructed in Sitabengra cave is loacted at
    1. a) Rajgarh
    2. b) Ramgarh
    3. c) Navagarh
    4. d) None of the above
  53. Constructed by Shri Laxman Deo Rai :
    1. a) Bhoramdeo
    2. b) Narayan Temple
    3. c) Bhandaldeo Temple
    4. d) Deorani Temple
  54. Albama Hill located at
    1. a) the west of Bijapur upland
    2. b) the east of Bijapur upland
    3. c) the south of Bijapur upland
    4. d) the north of Bijapur upland
  55. What is the factor of Tropical cyclone in the month of May?
    1. a) Cyclone of Bay of Bengal
    2. b) Western disturbance
    3. c) Local temperature variation
    4. d) North eastern winds
  56. Which of these is a creation of Thakur Jagmohan Singh?
    1. a) Danlila
    2. b) Shyama Swapn
    3. c) Khoob Tamasha
    4. d) Bastar Bhushan
  57. Akum and Todi is a muscial instrument of which category?
    1. a) Percussion instrument
    2. b) String instrument
    3. c) Wind instrument
    4. d) None of these
  58. Kaksar is a dance of which tribe?
    1. a) Oraon
    2. b) Halba
    3. c) Nagesia
    4. d) Muria
  59. Who is the author of book 'Chhattisgarh Parichay'?
    1. a) Padumlal Punnalal Bakshi
    2. b) Gajanan Madhav Muktibodh
    3. c) Baldeo Prasad Mishra
    4. d) Pyarelal Gupta
  60. Babu Rewaram was resident of which place?
    1. a) Shivrinarayan
    2. b) Ratanpur
    3. c) Kudurmal
    4. d) Rajim
  61. The following persons were posted as 'Subadars' in Chhattisgarh during the Maratha rule?
    1. Vithal Dinkar
    2. Keshav Govind
    3. Bikaji Gopal
    4. Mahipatrao Dinkar
    Select the correct chronology of them:
    1. a) 1, 2, 3, 4
    2. b) 2, 3, 4, 1
    3. c) 3, 4, 2, 1
    4. d) 4, 1, 2, 3
  62. Match the following (Events and Years) :
    List - I List - II
    (Event) (Year)
    A. Merger of C.G Railway in Bengal Nagpur Railway 1. 1893
    B. Construction of Rudri 2. 1887
    C. Establishment of St. Paul's School in Raipur 3. 1938
    D. Opening of Chhattisgarh College in Raipur 4 1912
    Select the correct answer :
    1. a) A-1, B-2, C-3, D-4
    2. b) A-2, B-4, C-1, D-3
    3. c) A-3, B-1, C-2, D-4
    4. d) A-4, B-2, C-3, D-1
  63. Match the following (Leaders of Chhattisgarh imprisoned during Quit India Movement of 1942 and places)
    List - I List - II
    (Leaders) (Places)
    A. Tretanath Tiwari 1. Malkapur
    B. Raghunandan Pd. Singhrol 2. Raipur
    C. Amar Singh Sahgal 3. Bilaspur
    D. Pt. Ravishankar Shukla 4. Durg
    Codes :
    1. a) A-4, B-1, C-3, D-2
    2. b) A-4, B-2, C-1, D-3
    3. c) A-3, B-2, C-1, D-3
    4. d) A-1, B-2, C-4, D-3
  64. Who of the following Muslim leader accompanied Mahtma Gandhi on his arrival in Chattisgarh in 1920?
    1. a) Maulana Muhammad Ali
    2. b) Maulana Shaukat Ali
    3. c) Mualana Azad
    4. d) Maulana Rahmat Ali
  65. Read the following statements :
    1. On 8th August 1941 the volunteers of Chhattisgarh participating in Individual Satyagraha were arrested near Lalitpur.
    2. Jwala Prasad Mishra and Yadunandan Prasad Shrivastava were among these volunteers.
    3. Pt. Ravishankar Shukla was the leader of these volunteers.
    Select the correct ansewr :
    1. a) 1, 2 and 3 are correct
    2. b) 1, 2 are correct
    3. c) 2 and 3 are correct
    4. d) 1, and 2 are correct
  66. At which place Jajalladev Mahotsava oragnised?
    1. a) Kurud
    2. b) Kawardha
    3. c) Janjgir
    4. d) Jashpur
  67. What is the total duration of Bastar Dashahara?
    1. a) 105 days
    2. b) 15 days
    3. c) 70 days
    4. d) 75 days
  68. When is Ganga Dushahara celebrated?
    1. a) Chaitra
    2. b) Vaishakh
    3. c) Jyeshtha
    4. d) Aashad
  69. When is Bade Bhajan Ramnami Mela held?
    1. a) Paush
    2. b) Magh
    3. c) Bhado
    4. d) Fagun
  70. What growth rate of Gross State Domestic Product at constant price is estimated for this state in the year 2017-18?
    1. a) 6.56%
    2. b) 5.84%
    3. c) 6.65%
    4. d) 7.1%
  71. In which year, the percentage of Own Tax Revenue to Total Revenue of this state is least during the period 2014-15 to 2017-18?
    1. a) 2014-15
    2. b) 2015-16
    3. c) 2016-17
    4. d) 2017-18
  72. Which of the following is a primitive tribal group?
    1. a) Kanwar
    2. b) Halba
    3. c) Muria
    4. d) None of these
  73. Halbi is related to which language family?
    1. a) Aryan
    2. b) Dravidian
    3. c) Mundari
    4. d) None of these
  74. Which of the following is not a name of 'Bhaji' (leaf vegetable)?
    1. a) Karmata
    2. b) Lal
    3. c) Ramkeria
    4. d) Amari
  75. Which of the following is not an utensil?
    1. a) Handiya
    2. b) Kundera
    3. c) Ghanouchi
    4. d) Kanauji
  76. Kishore Sahu Samman is awarded by Chhattisgarh Government is for which of the following fields?
    1. a) Film
    2. b) Painting
    3. c) Sculpture
    4. d) Literature
  77. What does "Nankan tura , bulak bulak ke par bandhay' signifies?
    1. a) Farmer
    2. b) Niddle & thread
    3. c) Hoe
    4. d) None of these
  78. What does 'Parra bhar lai, agaas bhar bagarai' signifies?
    1. a) Flowwer garden
    2. b) Sunflower
    3. c) Stars
    4. d) None of these
  79. Which of the following is not a language of Bastar region?
    1. a) Gondi
    2. b) Halbi
    3. c) Bhatri
    4. d) Sadari
  80. Naat' is famous with the name of which tirbe ?
    1. a) Muria
    2. b) Bhatra
    3. c) Dorla
    4. d) Dhurwa
  81. Paik' is related to which tribe?
    1. a) Kanwar
    2. b) Baiga
    3. c) Oraon
    4. d) Gond
  82. Dhumkuriya' is a youth dormitory of which tribe?
    1. a) Nagasia
    2. b) Kamar
    3. c) Oraon
    4. d) Bhaina
  83. What is the power generation capacity of Madwa Tendubhata thermal power house Janjgeer - Champa of Chhattisgarh state?
    1. a) 500 MW
    2. b) 840 MW
    3. c) 1000 MW
    4. d) 440 MW
  84. Which is the major source of power in Chattisgarh?
    1. a) Thermal power
    2. b) Hydro power
    3. c) Solar power
    4. d) Wind power
  85. Which sector has major role to accelerate industry's economic growth rate of Chhattisgarh State during 2012-13 to 2017-18 period?
    1. a) Mining & Quarry
    2. b) Manufacturing
    3. c) Electricity , Gas & Water supply
    4. d) Construction
  86. Which mineral has major role to maximize the revenue income through minerals in this state in the year 2016-17?
    1. a) Coal
    2. b) Limestone
    3. c) Iron-ore
    4. d) Bauxite
  87. In which district Chhattisgarh Swadesh Darshan Scheme was inaugurated by tourism board in September, 2018?
    1. a) Raipur
    2. b) Jaspur
    3. c) Dhamtari
    4. d) Dantewada
  88. How many female MLA are elected in Chhattisgarh Assembly in December, 2018?
    1. a) 18
    2. b) 10
    3. c) 13
    4. d) 11
  89. Which candidate from Chhatisgarh has scored 99.9% in CAT for the admission in Indian Institute of Management?
    1. a) Mohit Sharma
    2. b) Jaishri Bansal
    3. c) Rakesh Padmavat
    4. d) Rakesh Shrishrimal
  90. Election was held on 20 Jan. 2014 for a Gram Panchayat . Its first meeting was called on 10 Feb. 2014. Thereafter Gram Panchayat was dissolved on 20th Feb . 2016. Election was held on 15th May 2016 for New Gram Panchayat and , its first meeting was called on 25th May 2016. What shall be tenure of the new constituted Gram Panchayat?
    1. a) 20th Jan, 2019
    2. b) 10th Feb, 2019
    3. c) 15th May, 2021
    4. a) 25th May, 2021
  91. What is correct :
    i) In a Gram Panchayat there can be more than one village.
    ii) Meeting of Gram Sabha held in each village.
    iii) Meeting of Gram Sabha held in the headquarter of Gram Panchayat.
    iv) Meeting of Gram Panchayat held in each village.
    v) Meeting of Gram Panchayat held in the head quarter of Gram Panchayat
    1. a) (i) (iii) (iv)
    2. b) (ii) (iv) (v)
    3. c) (ii) (iii) (iv)
    4. d) (i) (ii) (v)
  92. What is not legal?
    1. a) An MLA who is ex-officio member of Janpad Panchayat can nominate representative to participate in the meeting.
    2. b) A member of Lok Sabha who is ex-officio member of Zila Panchayat can nominate representative to participate in the meeting.
    3. c) A member of Rajya Sabha who is ex-officio member of Zila Panchayat can nominate representative to participate in the meeting
    4. d) A woman Sarpanch can nominate her husband to participate in the meeting of Gram Panchayat and Janpad Panchayat.
  93. In which district "Danteshwari Maiyya Co-operative Sugar Producer Factory Limited" is established in C.G?
    1. a) Kawardha
    2. b) Dantewada
    3. c) Balod
    4. d) Ambikapur
  94. Who administered the oath of the office of Anandi Ben Patel who was given additional charge of Governor of Chhattisgarh state?
    1. a) Justice Ajay Kumar Tripathi
    2. b) Justice Prashant Mishra
    3. c) Justice M.M. Shrivastava
    4. d) Justice Sanjay K.Agrawal
  95. In the first phase of Chhattisgarh Assembly Election 2018, how many constituencies were being polled?
    1. a) 16
    2. b) 18
    3. c) 20
    4. d) 24
  96. In September , 2018 which New Broad Gauge Electrified Railway Line was approved by the Union Cabinet Chhattisgarh?
    1. a) Ambikapur - Jashpur
    2. b) Manendragarh - Dalli Rajhara
    3. c) Dalli Rajhara - Chirmiri
    4. d) Katghora - Dongargarh
  97. Who was selected as India's Miss Trans Queen of Mandir Hasaud Raipur in October, 2018?
    1. a) Parima Mandal
    2. b) Veena Sendre
    3. c) Manki Bothare
    4. d) Selbi
  98. Which member of newly constituted Chhatisgarh Legislative Assembly was previously professor of Political Science?
    1. a) Umesh Patel
    2. b) Ashish Kumar Chhabra
    3. c) Laxmi Dhruw
    4. d) Sarita Tekam
  99. Match the List - A with List - B
    List - A List - B
    (Name - MLA) (Constituency)
    A. Rudra Kumar Guru i. Sihawa
    B. Devendra Bahadur Singh ii. Lormi
    C. Dr. Laxmi Dhruw iii. Basna
    D. Dharmjeet Singh iv. Ahiwara
    Code :
    1. a) A-i B-iv C-ii D-iii
    2. b) A-ii B-iii C-i D-iv
    3. c) A-iii B-i C-iv D-ii
    4. d) A-iv B-iii C-i D-ii
  100. Shri Rampukar Singh, appointed as Protem Speaker in newly constituted Legislative Assembly , represents which constituency?
    1. a) Kunkuri
    2. b) Dharamjaygarh
    3. c) Pathalgaon
    4. d) Narayanpur

CGPSC Pre Answer Key 2019 with Questions for Paper 2 - All Sets

Q. NO SET A SET B SET C SET D
1        
2        
3        
4        
5        
6        
7        
8        
9        
10        
11        
12        
13        
14        
15        
16        
17        
18        
19        
20        
21        
22        
23        
24        
25        
26        
27        
28        
29        
30        
31        
32        
33        
34        
35        
36        
37        
38        
39        
40        
41        
42        
43        
44        
45        
46        
47        
48        
49        
50        
51        
52        
53        
54        
55        
56        
57        
58        
59        
60        
61        
62        
63        
64        
65        
66        
67        
68        
69        
70        
71        
72        
73        
74        
75        
76        
77        
78        
79        
80        

 

 


CGPSC Cut Off 2019

Category For Male For Female
Unreserved 102 + / - 3 98 + / - 3
OBC 98 + / - 3 94 + / - 3
SC 85+ / - 3 80 + / - 3
ST 72 + / 3 70 + / - 3

About CGPSC Answer Key 2019

CGPSC Answer Key 2019 and CGPSC Cut Off 2019 are prepared by the team NeoStencil in collaboration with Top Civil Services Institutes in India. The CGPSC Prelims Exam 2019 is held at various centers in Raipur and in certain other districts in Chhattisgarh on the 17th February 2019, the CGPSC Pre answer key 2019 will help determine CGPSC Cut Off 2019 based on a large number of students and experienced teachers from India s top IAS coaching institutes. As always NeoStencil will be the first to launch the CGPSC Prelims Answer Key 2019 pdf with explanations and sources as soon as the exam ends, for the benefit of the candidates who would like to get a fair idea of how they performed and check their answers. CGPSC 2019 Answer Key will be helpful to assess your exam performance and check your eligibility for next level.

CGPSC Answer Key 2019 includes answers for Paper 1 & Paper 2 but also the complete question paper for candidates along with detailed explanations and their  sources. CGPSC Pre Answer Key 2019 helps to determine CGPSC Cut Off 2019 based on a large number of students and experienced teachers from India s top IAS coaching institutes. Register now on NeoStencil for access and download the CGPSC Prelims Answer Key 2019 with detailed explanations and their
sources.

CGPSC Cut Off 2019 shall be decided by merit based on paper 1 (General Studies) of prelims exam. Paper 1 carries 200 Marks. Candidates who had appeared for the Chhattisgarh PSC Prelims Exam 2019 can check the CGPSC 2019 Answer Key and assess their chances of writing mains exam. Only the candidates who qualify in Paper 1 will be eligible to appear for the Chhattisgarh Civil Services Mains Exam. CGPSC Answer Key 2019 for CGPSC Prelims Exam 2019 will be prepared by the expert faculties & partner institutes of NeoStencil.

Prepared by Top Civil Services Institutes in India

NeoStencil offers courses through its unique LIVE learning platform for UPSC/IAS - IES/GATE - SSC CGL and State PCS exams where you can access classrooms and test series program of the best teachers of India, from the comfort of your home. Students preparing for various Civil Services exam through NeoStencil and its associated institutes have secured 43 out of top 100 ranks and more than 500 total selections in the IAS Results in 2017. If you are interested in UPSC/IES/SSC/GATE/State PCS Online preparation from Top Institutes in India, please feel free to check the multitude of courses we have for Live Online Classes for IAS/IES/SSC and other state services.

CGPSC Syllabus, Exam Pattern & Recruitment

SYLLABUS & Exam Pattern

CGPSC Recruitment

Check Live Online Courses for IAS Preparation

View Popular Online Courses Free Demos for UPSC Preparation by India's 25 Top IAS Institutes

Leave your comments below:


0 Comments
Post your Comment! Note: Your Email address will not be disclosed.








Options

Do you want to become an IAS officer like Saumya Sharma?
Study Online at  Neostencil Logo

Your Exam segments is being saved. Please wait....

Select Exam(s) you are interested in

IAS IES/GATE IIT-JEE NEET STATE PSC OTHERS
please enter valid OTP